Responsabila de o tuse seaca si de dureri de gat,laringita este cel mai adesea benigna la copil dar cateodata poate necesita un tratament de urgenta.
Sa facem mai intai deosebirea intre laringita, inflamarea laringelui, anghina, inflamarea zonei din spate a gatutui. Situat la nivelu gatului, iaringele este un canal mic ce prelungeste traheea pana in zona din spate a gatului. Contine doua corzi vocale, cartilagii (printe care marul lui Adam) si epiglota, un fel de capac ce coboara in timpul digestiei. Cauzata in general de un virus, laringita se manifesta prin raguseala sau disparitia vocii, tuse seaca, durere in gat si febra usoara. Dispare spontan in mai putin de o saptamana si poate ti asociata unei intectii bacteriene ca anghina sau bronsita. In caz de tuse „magareasca”, ingreunare a respiratiei sau in prezenta altor semne suspecte, laringita poate masca o afectiune mai grava sau existenta unui corp strain necesitand o interventie de urgenta.
Cum trebuie sa actionam:
Cand e vorba de o tuse banala sau de febra sub 38°C, puteti administra copilului dumneavoastra lapte cald sau un suc de larnale cu miere sau chiar o alta bautura calda. Feritiva de siropurile impotriva tusei, vandute fara prescriptie medicala. Actiunea lor nu este intotdeauna dovedita, efectele indezirabile sunt multiple si indicatiile de pe prospect uneori greu de inteles (unele regrupand principii active contradictorii, in acelasi timp impotriva tusei seci si a tusei convulsive).
Supravegheati in mod regulat temperatura si tusea copilului. In caz de febra importanta si de alte semne serioase, nu ezitati sa consultati medicul in cauza. Pentru a reduce rapid inflamatia, medicul se poate gasi in situatia de administra rapid corticoizi. In cazul unei infectii bacteriene (anghina, bronsita), va prescrie antbiotice.