Cum se vor distribui subventiile in 2021

  • Sâmbătă, 26 Septembrie 2020
  • Finanțe
  • Publicat de
Subventii Subventii

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) a cerut Guvernului sa accelereze distribuirea subventiilor de 1 miliard euro cofinantate din fonduri europene nerambursabile catre companiile eligibile, potrivit unui comunicat de presa.

Guvernul a lansat portalul web pentru companiile care doresc sa se inregistreze, dar procedurile de plata nu au inceput inca.

Subventiile au scopul de a relansa economia din Romania, ca firmele sa isi pastreze angajatii si sa poata sa le plateasca cel putin salariu minim in 2021 pe economie.

CDR considera ca este necesara imbunatatirea comunicarii, mai ales inainte de ultima faza a depunerii efective a cererilor. De asemenea, solicita publicarea in timp util si completa a informatiilor privind toate cele trei programe de subventionare, inclusiv normele de punere in aplicare si orientarile finale de investitii, astfel incat potentialii beneficiari sa le poata accesa. Acest lucru este deosebit de important, deoarece micro-subventiile vor fi alocate pe principiul „primul venit, primul servit”.

CDR propune prelungirea termenului de depunere a cererilor, avand in vedere ca aproximativ 50.000 de companii sunt asteptate sa aplice din micro-subventii si peste 115.000 pentru fond de rulment sau subventii pentru investitii.

Companiile romanesti, nu sunt pregatite pentru provocari post-covide

Companiile romanesti trebuie sa isi adapteze strategiile pentru a aborda provocarile de afaceri puse de pandemie. Majoritatea dintre ei nu sunt pregatiti sa functioneze in mediul economic post-blocare, potrivit unui studiu realizat de compania locala de instruire si consultanta Valoria.

Potrivit studiului, scorul general care indica nivelul de pregatire al companiilor in contextul afacerii post-blocare este de 6,96.

Cea mai deficitara zona este cea a vanzarilor si a dezvoltarii afacerii, cu un scor de 6,70.

Cea mai mare problema identificata este ca companiile nu au adesea un sistem CRM care sa permita trasabilitatea vanzarilor si a proceselor de dezvoltare a afacerii (scor 5.59). Rezultatele arata, de asemenea, ca, in majoritatea companiilor, etapele procesului nu sunt documentate.

Zona in care companiile se considera cele mai bine plasate este orientarea catre consumatori si nevoile acestora (scor 7,96), potrivit raportului.

In domeniul managementului financiar (scor general 6,92 - nivel mediu), majoritatea companiilor spun ca principala dificultate vine din faptul ca nu au tehnologia necesara pentru managementul financiar care sa furnizeze datele necesare pentru deciziile operationale si strategice de afaceri (scor 6.59).

Ca urmare, nu pot face prognoze financiare rapide si exacte si nici nu pot implementa rapid solutiile hotarate (scor 6,91). Punctul forte indicat de companiile care raspund aici este ca au suficienta capacitate interna si externa de a gestiona tranzactiile contabile si de a minimiza intreruperile (scor 7.46).

Intaietate la aderarea fondurilor ar trebui sa aiba industriile care au cel mai mare nevoie de ajutor si de care populatia are nevoie, de exemplu, tot ce tine de agricultura este prioritar.