Cum se are grija de un copil cu febra?

Mijloacele fizice

Tratamentul simptomatic se bazeaza, in primul rand, pe mijloacele fizice, si anume:

  • dezbracarea copilului (lasati-I doar in lenjerie);
  • asigurarea unei temperaturi a camerei in care se afla copilul in jur de 19-20°C;
  • aportul hidric suplimentar si baile caldute, cu 2°C mai reci decat temperatura anala sau axilara a copilului (baia sa aiba 37°C, la inceput, in cazul unei temperaturi de 39°C, de exemplu). Copilul trebuie supravegheat in permanenta pe toata durata baii si capul sa-i fie stropit in joaca (de stiut ca 80% din caldura in exces a copilului este eliminata prin cap si doar 20% prin restul corpului).
  • durata baii nu va depasi 10 minute si baia va putea fi repetata de mai multe ori pe zi , daca apar frisoane scoateti copilul din baie.

Deasemenea copilul poate fi infasurat intr-un cearceaf inmuiat in apa la aceiasi temperatura ca si pentru baie si bagat imediat in cearceaf care sa incarcat cu o parte din excesul de caldura cutanata a micului bolnav,

indepartatil, udati-I din nou si repetati operatia de 8-10 ori una dupa alta. Saculetele flexibile care racesc (pungi cu gheata), infasurate in rufe, pot fi, uneori, utilizate si puse Ia cap, pe coapse si in regiunile laterale ale toracelui, dar

aceasta metoda este mai dificil de aplicat si necesita schimbarea pozitiei saculetelor din 10 in 10 minute, si nu este lipsita de riscuri atunci cand este pusa in aplicare de persoane neexperimentate.

Medicamentele

Medicul care trateaza copilul, de obicei, este singurul in masura sa recomande tratamentul antitermic, pe care il alege inca de la primele consultatii ale sugarului.

Stiind ca informatiile privind modul de tratare a febrei bebelusului sau copilului sunt o necesitate, pentru ca parintii sa nu fie luati pe nepregatite atunci cand apare febra, este indispensabil sa se discute cu medicul despre tratamentul febrei inca de la primele vizite ale acestuia.