Cum sa te comporti cu o persoana deprimata

În timpul vieții noastre, fie am fost victimele depresiei, fie se întâmplă să cunoaștem pe cineva care a suferit-o. Dar ce este depresia? Este o boală cronică, dar majoritatea oamenilor nu o iau suficient de în serios. De fapt, depresia poate afecta fiecare aspect al vieții tale.

Este normal să te simți inutil când vezi pe cineva pe care-l iubești luptă cu ceva cu care nu știi cum să faci față. Dacă personal nu ai fost niciodată deprimat , s-ar putea să nu știi cum să acționezi în preajma unor astfel de oameni, pentru că nu ai fost niciodată în locul lor.

Persoanele deprimate se simt adesea singure și că nu au cu cine să vorbească. Fii un umăr pe care să plângi, încearcă mereu să-ți faci timp pentru ei și nu-i face niciodată să simtă că te deranjează. Lasă-le să știe că nu ai prefera să faci nimic decât să fii acolo pentru ei.

Nu este ușor să fii acolo pentru cineva care suferă de depresie. Sunt capricioase și morocănos; uneori, îți vor refuza ajutorul și vor încerca să te împingă atunci când au cel mai mult nevoie de dragostea și sprijinul tău. Veți avea nevoie de toată compasiunea, dragostea și răbdarea voastră.

Dacă cineva și-a rupt piciorul sau a avut febră mare, desigur, l-ai duce la medic. Depresia nu este în niciun fel diferită; au nevoie de ajutor profesional și de sprijin psihosocial.

Depresia este o afecțiune care are diverse simptome. Persoanele care sunt deprimate au adesea probleme de concentrare sau de a-și aminti detaliile. Au o scădere a energiei și adesea spun că sunt obosiți; de asemenea, se simt deznădăjduiți și pesimiști. Este important să vedeți toate aceste simptome din timp și să oferiți ajutor imediat ce le observați.

Aceste două merg foarte des mână în mână. Anxietatea este ca un văr din afara orașului pe care depresia se simte obligat să-l aducă la petrecere. Anxietatea provoacă mult mai mult decât nervozitate și îngrijorare. Poate provoca temeri terifiante despre lucruri la care majoritatea oamenilor nici nu se gândesc. Mai rău, oamenii anxioși știu că temerile și grijile lor sunt adesea iraționale, dar nu știu cum să le oprească.

Cea mai periculoasă și gravă consecință a depresiei este sinuciderea. Luați-o întotdeauna în serios când cineva vorbește despre moarte și despre luarea propriei vieți. Propoziții precum „Nimeni nu i-ar fi dor de mine dacă aș fi plecat” sunt întotdeauna un steag roșu. Acestea sunt simptomele care arată adesea că o persoană se gândește la sinucidere:

A vorbi cu un prieten sau cu un membru al familiei despre gândurile lor de sinucidere este dificil pentru toată lumea. Uneori, poți chiar să crezi că ești doar paranoic și că persoana respectivă nu ar face niciodată așa ceva. Dacă aveți chiar și cea mai mică îndoială că cineva ar putea fi sinucigaș, nu vă fie teamă să întrebați. Nu vă faceți griji; nu vor fi supărați pe tine — s-ar putea chiar să fie fericiți doar pentru că ai arătat că îți pasă de ei.

Oamenii sinucigași se simt adesea singuri în această lume, așa că ar trebui să le oferiți oportunitatea de a-și exprima toată tristețea reținută și motivele pentru care se simt lipsiți de valoare. Astfel, le poți arăta că contează pentru tine, că sunt iubiți și că sunt atât de multe pentru care să trăiești.

Nu-i face niciodată să simtă că sunt atacați sau judecați pentru sentimentele lor. Începeți întotdeauna conversațiile cu „Am fost îngrijorat pentru tine în ultimul timp” și „Poate că nu înțeleg cum te simți, dar încă te iubesc și vreau să te ajut”.

Nu ezita; s-ar putea să salvezi viața cuiva în acest fel. Acționează înainte să fie prea târziu!