Cum sa protejezi obiectele din lemn

 

Lemnul este unul dintre cele mai durabile materiale existente. Vorbim in acelasi timp de un material rezistent, de un material ecologic, care poate fi folosit in diferite moduri si la diferite actiuni.

Insa, desi este mai putin pretentios ca alte materiale de lucru (respectiv metalele), acesta poate surveni in timp anumite modificari in structura si se poate degrada inclusiv.

Invatand cum sa-l protejezi, poti sa-I oferi acestuia si mai multa durabilitate si te poti bucura pe deplin de o multime de avantaje pe care ti le pot oferi obiectele din lemn. Asadar, iata cele mai simple forme de protectie si durabilitate pe care le poti oferi lemnului.

Daca e sa ne referim la obiecte din lemn de mari dimensiuni, precum este mobilierul de lemn, acesta poate fi cel mai bine protejat prin lacuire sau vopsire. Cele doua procedee de imbracare a lemnului cu un strat de substranta, ii confera un luciu aparte si totodata fereste lemnul de o degradare mai rapida, in special daca ne referim la un lemn neprelucrat pe care vrei sa-l introduci in proiectele tale (de pilda, sa-ti creezi tu insuti mobila sau atunci cand cumperi mobila de acest gen).

O alta modalitate prin care-ti poti proteja obiectele de lemn, ca mesele usile si inclusiv piesele de mobilier, se poate face prin lipirea unor elemente autocolante. Practic, prin intermediul unui autocolant, poti imbraca intreaga piesa astfel incat aceasta sa nu mai fie predispusa la umiditate, zgarieturi etc.

 

O alta metoda prin care poti proteja partial sau total piesele de mobila din lemn, precum scaunele sau chiar mesele, ar fi imbracatul acestora in textile. De pilda, utilizarea unei fete de masa te poate ajuta sa-ti protejezi blatul mai mult timp sau imbracarea scaunelor cu o husa. Aceasta metoda de protectie este una dintre cele mai simple, accesibile si cu cel mai mic efort impus.

De asemenea, iti poti proteja mobila si piesele de lemn prin curatarea acestora specifica doar cu produse ridicate, care nu vor patrunde in structura lemnului, nu-l vor zgaria si/sau “ataca” in niciun mod, acest substante fiind special concepute pentru lemn.