Cum sa pastrezi painea proaspata mai mult timp

Cu siguranta ti s-a intamplat cel putin o data sa achizitionezi o paine sau sa concepi una in casa si sa te trezesti ca aceasta n-a rezistat foarte mult timp. Fie painea mucegaieste mult prea repede dat fiind ca aceasta este asamblata in ambalaj mult prea brusc imediat dupa procesul de productie, fie se usuca.

Asadar, cu siguranta iti vei dori sa consumi si tu pana la ultima bucatica de paine si ca de fiecare data atunnci cand o servesti sa fie cat mai proaspata cu putinta. Iata cum iti poti mentine painea proaspata cat mai mult timp.

 

l  Pune-o la frigider sau la congelator

Asa cum aluaturile se conserva foaarte bine atunci cand sunt lasate la rece, acelasi mcanism se va aplica si painii. Astfel, alege sa pastrezi doar portia pe care consideri ca o vei consuma in mod obisnuit si opteaza pentru depozitarea painii extra la rece, de preferat in congelator. Atunci cand vei avea nevoie de paine extra din congelator, aminteste-ti sa o scoti cu o seara sau cu catvea ore inainte de la frigider, pentru a se dezgheta cu usurinta.

Totodata, daca painea are un volum extrem de generos, alege sa o portionezi anticipat, astfel incat sa poti dezgheta ulterior doar cantitatea dorita.

 

l  Usuc-o

Daca-ti place painea crocanta, poti opta pentru uscarea acesteia in mod natural sau, de preferat, prin intermediul cuptorului. Pune-o pe o tava si da-o la cuptor pentru cateva minute. Ulterior o poti depozita in borcanase sau diferite alte vase, iar de fiecare data cand doresti sa o consumi nu ramane decat sa o scoti si sa te bucuri de aceasta. Acest gen de paine merge excelent alaturi de preparatele cremoase sau la supe.

 

l  Transform-o in pesmet

Desi ulterior acaestui proces painea nu va mai putea fi consumata ca atare este totusi o alternativa extrem de buna pentru nu fi nevoit sa o arunci.

Procedeul este cel similar cu acela de uscare si transformarea acesteia in paine uscata, insa ulterior coacerii va fi necesar sa o lasi la racorit si sa o sfarami dupa preferinta. Poti folosi aceasta paine atat la dferite preparate, cat si pentru a hrani pasarile.