Cum sa negociatati marirea de salariu cu seful vostru

Tot anul te gandesti la o marire de salariu si iata ca atunci cand soseste momentul sa negociezi aceasta crestere a salariului, in luna noembrie, esti dezamagita. Raspunsul este „nu”. Gata cu deceptiile: iata cele cateva reguli pe care sa le indeplinesti pentru a profita de pe urma unei negocieri cu patronul.

  • Informeaza-te din vreme care este „pretul” pietii

„Ma simteam in forma pentru negocierea unei mariri insa, esec total: nu am obtinut decat un sfert din ceea ce sperasem si, in plus, s-a mai enervat si patronul din cauza pretentiilor mete…”

Ana-Maria, asistent-marketing intr-o importanta societate de produse cosmetice, marturiseste ca nu a avut timp sa se informeze asupra sumei pe care ar fi vrut sa o ceara.

Orice informatie este utila:

  • nu ezitati sa va intrebati colegii ce salariu au
  • consultati ofertele in presa sau pe Internet ca sa va faceti o idee despre salariul de angajare din bransa in care lucrati
  • cereti parerea prietenilor dumneavoastra

prin evaluarea postului va cunoasteti adevarata valoare

Trebuie sa culegeti informatii atat in plan general, pe piata de munca (in bransa dumneavoastra de activitate), cat si in ceea ce priveste practica din cadrul intreprinderii in care lucrati.

  • Adunati toate victoriile obtinute pana acum

Este important sa sositi Ia negociere cu o cantitate suficient de mare de „munitii”. Va trebui sa faceti o lista care sa cuprinda toate reusitele pe care le-ati inregistrat in timpul anului, de Ia cea mai importanta la cea mai putin insemnata, pentru ca sa fiti „bine blindata”; astfel, nu riscati sa cadeti intr-o pana de argumente. Cea mai bung modalitate este sa luati o coala de hartie si sa va notati fiecare succes, luna de luna. Clasati-le apoi in ordinea importantei si invatati-le pe dinafara pentru a fi sigura ca nu yeti omite ceva in ziva negocierii. A priori, nu va fi nevoie sa mentionati totul, insa astfel va yeti simti in deplina siguranta…

  • Cereti o intrevedere

Timpul a fost prea scurt, totul s-a petrecut foarte repede, un raspuns usor evaziv al patronului; negocierea cresterii salariului facuta in graba, pe hol, este sortita esecului. Nu va culcati pe-o ureche „daca o fi sa am noroc, am noroc oricum”: cereti o intrevedere!

Daca in intreprinderea in care lucrati nu se practica aceste intrevederi, fixati data pentru o intrevedere care sa aiba ca tema bilantul de sfarsit de an si negocierea salariilor. Ordinea de zi fiind astfel clara si pe fata, aveti toate mijloacele de a evita ca subiectul intrevederii sa poata fi schimbat!