Daca dumneavoastra sau cineva pe care-l cunoasteti a contactat gripa, probabil ca sunteti constient ca virusul a fost deosebit de dur in acest an datorita activitatii sale extinse si intense.
Inainte de a afla despre sfaturile preventive, este important sa intelegeti gripa in sine.
Ce este gripa si care sunt simptomele ei
Gripa este o boala respiratorie cauzata de virusurile gripale. Virusii gripali sunt clasificati in trei grupe: A, B si C. Gripa A si B este cel mai frecventa si este responsabila de gripa sezoniera anuala, precum si pentru pandemiile ocazionale legate de tulpini si subtipuri noi. Varianta gripei din acest an, tip A, subtipul H3N2, este deosebit de urata.
Simptomele gripei includ febra, tuse, durere in gat, nas infundat, dureri musculare sau corporale, dureri de cap si oboseala. Unii oameni pot avea varsaturi si diaree, desi acest lucru este mai frecvent la copiii mici decat la adulti.
Virusii de gripa se raspandesc in principal prin picaturi mici care calatoresc prin aer cand oamenii care au gripa tusesc sau vorbesc. Gripa se raspandeste rapid si este extrem de contagioasa.
Cum sa ne protejam impotriva gripei
Indiferent de tipul de virus care provoaca gripa, exista mai multe masuri preventive care va pot proteja pe dumneavoastra si pe familia dumneavoastra de gripa.
1. Vaccin
Obtinerea vaccinarii impotriva gripei este cea mai buna si cea mai eficienta modalitate de a evita gripa, precum si de a diminua gravitatea bolii daca sunteti infectat. Vaccinul antigripal cauzeaza dezvoltarea de anticorpi in organism aproximativ doua saptamani dupa vaccinare. Acesti anticorpi ofera protectie impotriva virusilor care sunt in vaccin.
2. Acoperiti gura si nasul atunci cand tusiti sau stranutati
Pentru a preveni raspandirea gripei, este important sa va acoperiti gura si nasul cu un servetel atunci cand tusiti sau stranutati. Aceasta eticheta simpla este importanta pentru masurile de control al infectiilor, deoarece impiedica picaturile infectioase sa faca rau altor persoane.
3. Evitati atingerea ochilor, nasului sau gurii
Gripa se raspandeste adesea atunci cand o persoana atinge ceva care este contaminat si apoi atinge ochii, nasul sau gura.
4. Spalati mainile de multe ori
Fie ca este vorba de sezonul de gripa sau de orice moment al anului, este important sa tineti mainile curate.
5. Evitati contactul apropiat
In timpul sezonului de gripa, este important sa evitati contactul strans cu bolnavii. Virusul gripal poate calatori prin aer in picaturi mici cand proiectate prin tuse sau stranut.