Cum sa luptam impotriva durerii?

In primul rand existoa mijloacele medicamentoase, clasificate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in trei niveluri, in functie de intensitatea durerii:

  • Nivelul I corespunde medicamentelor prescrise de obicei in cazul unui sindrom febril: Paracetamolul, Aspirina, ibruprofen si anumite alte medicamente cu actiune anti-inflamatoare. Acestea sunt prescrise la dureri usoore pana la
  • Nivelul II (A) corespunde medicamentelor opioide slabe (derivate semisintetice ale morfinei) care se prescriu in cazul in care antalgicele de nivelul I nu au dat rezultat sau de la bun inceput in cazul durerilor medii pana la puternice. Produsele de pe aceasta trepata neputand fi pana nu demult prescrise copiilor in varsta de pana la 15 ani obligau medicii SQ incalce autorizatia de desfacere pe piata (AMM) si sa deconditioneze produsele pentru adulti, in scopul de a le adapta.
  • Aceasta situatia impiedica asumarea micilor pacienti care prezentau dureri de durata sau cronice si nu a usura, intre altele, sarcina medicilor cu practica Alte tari, in special tarile anglo-saxone utilizau fara probleme aceste medicamente (pextropropoxifena, Codeina) de mai mult timp.

Recent, a fost pusa pe piata pentru copilul incepand cu varsta de 12 luni solutia de Codeina (suspensie buvabila Codefan) si a acoperit aceast gol, permitand astfel asocierea la medicamentele de nivelul I pentru a le intari actiunea antalgica. O asociere n Paracetamolului+Codeina a primit de asemenea AMMui incepand de la 3 ani.

Toate aceste produse de nivelul II (A) sunt bineinteles eliberate numai cu prescriptie medicala.

Ele pot fi asociate cu medicamentele de nivelul I pentru a le intari actiunea analgezica.

Medicamentele opioide partiale puternice, eficienta carora le situeoza intre medicamentele de nivelul II si morfina si care fac parte din nivelul II (B) dupa OMS, pot fi interesante pentru obtinerea unui efect antalgic rapid, de scurta durata.

  • Nivelul III corespunde diferitelor produse opioide puternice prescrise pentru durerea intensa sau in cazul in care cele de nivelul II nu au dat rezultat. Capul de serie al acestor medicamente este morfina, care are numeroase derivate sintetice, dintre care unele sunt rezervate anesteziei. Pana nu demult aceste medicamente erau prescrise numai pe baza de carnet cu recipisa specifica, iar de curand pot fi eliberate pe bazo de reteta securizata

La ora actuala este deci posibil sa se actioneze asupra majoritatii proceselor  algice, adaptand medicamentele la diferitele situatii, atat ambulatoriu (otite, angine, sindromuri de migrena, gingivostomatite, dureri dentare,, dureri abdominale, patologii cronice sau traumatice, arsuri, sechele, cancere,sida, etc) cat si in mediul spitalicesc (postoperatorii, boli cronice, tumorale, hematolitice, traumatologice, etc.)

1n caz de dureri neuropatice, asa numite dureri de descatusare, datorita similitudinii actiunii lor asupra anumitor neuro-transmitatori, pot fi prescrise alte medicamente cum ar fi anticonvulsivantele sau antidepresivele, in functie de caracteristicile durerilor. Pentru a le intari actiunea antalgica, pacientul poate sa le asocieze produse din nivelurile precedete

Exista si mijloace nemedicamentoase care se pot asocia terapiilor precedente sau le pot inlocui, cum ar fi maso-kinetoterapia antalgica, neurostimularea transcutanata, diferite metode de relaxare, asistenta psihologica, etc.

De altfel, trebuie totdeauna sa fim atenti la pozitia copilului atunci cand este imobilizat, sa-i respectam somnul si odihna grupand procedurile si examenele. Nu trebuie sa uitam alintarea si mangaierile care prezinta un interes relational ce nu trebuie neglijat.