Cum să îți întărești sănătatea fizică?

Cum să îți întărești sănătatea fizică? Cum să îți întărești sănătatea fizică?

˶Mens sana in corpore sano˝ spune o veche expresie ce dăinuiește de mai bine de 1000 de ani și care înseamnă ˶O minte sănătoasă într-un corp sănătos.˝ Însă, pentru a beneficia de un corp sănătos, care implicit va crea o minte sănătoasă, trebuie să îți prioritizezi nevoile și să îți schimbi stilul obișnuit de zi cu zi.

Practică sport în mod regulat

Activitatea sportivă are un rol benefic asupra sănătății fiecăruia dintre noi. Din cauza monotoniei, a grijilor zilnice, a programului de lucru și al societății în general, cei mai mulți dintre noi evităm să-l practicăm. Lucru total greșit, întrucât practicând sport în mod regulat, viața se va schimba, corpul va fi mai sănătos și durata de viață ni se va prelungi. 

Sportul te va ajuta să elimini kilogramele în plus, să-ți menții o formă fizică armonioasă, dar și un psihic sănătos. Prin reducerea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge, vasele de sânge vor fi mai flexibile și vor putea efectua o bună circulație sangvină către membre și organe. De asemenea, va ajuta la eliminarea rapidă a toxinelor din organism, îmbunătățind funcțiile inimii, ale plămânilor, rinichilor, dar și creșterea masei musculare. 

Suplimentează-ți corpul cu vitamine și minerale

Vitaminele și mineralele sunt importante pentru o stare fizică sănătoasă. De preferat ca aportul necesar să fie luat din fructe, legume, mâncare. Însă, poți suplimenta corpul cu suplimente pastile de vitamine și minerale obținute din plante naturale. Corpul are nevoie de vitamine și minerale suficiente, în funcție de greutatea corporală individuală, dar și de activitățile fizice pe care fiecare la practică. 

Pentru persoanele active, magneziul este un mineral extrem de important, ajutând la fortificarea mușchilor și metabolizarea glucidelor. Pentru oase puternice, calciul nu trebuie să lipsească, iar pentru buna funcționare a cartilajelor și oaselor, suplimentele pe bază de vitamina C sunt ideale, întrucât favorizează producția de colagen. 

Vei avea garanţia că vei aduce corpului nutrienţi în cantităţi optime urmând indicaţiile specialistului. Este recomandat ca suplimentele alimentare să fie luate conform schemei recomandate de medic, realizate în urma unor investigaţii aprofundate.

Stabilește-ți un regim alimentar sănătos

Un corp sănătos fizic are nevoie de un regim alimentar sănătos. Respectă mesele principale ale zilei și evită gustările nesănătoase dintre mese. Asigură-ți necesarul caloric zilnic în funcție de greutate ta, ținând cont și de vârstă și gen. Consumă un mic dejun bogat în fibre și proteine, un prânz cu mai multe calorii și o cină săracă în grăsimi nesănătoase. Consumă legume la fiecare masă, evită alimentele supra-gătite, pentru că le vei distruge valorile nutritive, redu cantitatea de ulei folosită pentru gătirea alimentelor, limitează cantitatea de zahăr și carbohidrați și consumă alimente bogate în proteine. 

Renunță la adicții

Renunțarea la obiceiurile nesănătoase poate fi un elemente cheie pentru menținerea unei sănătăți fizice potrivite. Evită adicțiile precum cafeaua în exces, alcool, tutun, nicotină, tigari electronice, dulciuri, produse de patiserie bogate în grăsimi. Acestea îți vor crea o stare de oboseală, îți vor afecta pielea și îți pot crea chiar și anxietate. 

Creează-ți un program adecvat de somn

Somnul este extrem de important, întrucât fără un somn odihnitor, nu putem funcționa corespunzător. Lipsa somnului atrage după sine o serie de probleme, stări de nervozitate, lipsa capacității de concentrare, organe nefuncționale, o piele lipsită de strălucire, lipsa chefului, stări de slăbiciune, fiind doar câteva dintre acestea. 

Stabilește-ți un program de 7-9 ore de somn în fiecare noapte și mergi în pat la aceeași oră. Progresiv, îți vei obișnui corpul să adoarmă la aceeași oră, dar și să se trezească dimineața la ore adecvate. Odihnindu-te confortabil peste noapte, corpul tău va fi revitalizat, stresul se va diminua și vei reuși să faci mișcare și antrenamente în condiții optime. Privește sportul ca și un stimulent pentru somn și invers, întrucât sportul și somnul merg mână în mână. 

Practică sport, alimentează-te corespunzător, vitaminizează-te, renunță la obiceiuri nesănătoase, dormi suficient și încurajează-i și pe cei din jur să urmeze aceste tehnici și vei reuși să-ți întărești starea fizică și să-i ajuți și pe alții să se bucure de zile mai frumoase și mai sănătoase.