Cum sa iti constuiesti singur Pc-ul de gaming de la 0

Cum sa iti constuiesti singur Pc-ul de gaming de la 0 Cum sa iti constuiesti singur Pc-ul de gaming de la 0

Inainte de a construi un computer, va trebui, in mod evident, sa aveti nevoie de piesele potrivite. Alegerea componentelor potrivite pentru build-ul de care aveti nevoie poate fi un proces descurajant la inceput, dar, odata ce il aprofundati, veti vedea ca este nu numai surprinzator de simplu, ci este o multime de distractie. Acest ghid nu este in niciun caz menit sa fie obositor, este mai mult un element primar pe ceea ce trebuie sa stiti pentru a strange partile potrivite si pentru a incepe sa va construiti visul. Ne vom concentra mai ales pe construirea unui PC de gaming aici (vezi pe filebox.ro), dar acest ghid ar trebui sa acopere elementele de baza pentru orice, de la o platforma de lucru high-end pentru aplicatii profesionale pana la un simplu computer media.

De ce aveti nevoie pentru a construi un PC?

Procesor (CPU)

Procesorul, sau unitatea centrala de procesare, este creierul computerului. Este ceea ce converteste instructiunile pe care le oferiti in actiuni pe care computerul le poate executa si spune toate celelalte parti ale constructiei dvs. cum sa lucreze impreuna. Daca procesorul este creierul, restul sistemului este corpul.

CPU este probabil cea mai importanta componenta pentru orice computer si, asa cum va asteptati, exista optiuni aproape interminabile la o gama variata de preturi. Cei doi producatori primari din spatiul pentru calculatoare de consum sunt Intel si AMD, si chiar si in cadrul acestor marci, exista o multime de optiuni. Pentru AMD, cel mai probabil veti privi Ryzen sau Threadripper daca doriti performanta. Procesoarele desemnate de la Intel sunt toate alegeri solide, desi probabil ca veti dori sa luati in considerare un procesor de a 8-a sau a 9-a generatie i5 sau i7 daca doriti sa creati un echipament serios de gaming sau streaming.

Placa de baza

Placa de baza este, in esenta, o placa de circuit mare, care conecteaza toate componentele care alcatuiesc computerul dvs. si permite comunicarea intre toate componentele hardware diferite. La fel ca in orice lucru in construirea PC-urilor, exista optiuni mult mai usoare, de la simple placi de baza la capatul inferior al spectrului de preturi pana la placi bogate in caracteristici, cu tot felul de clopote si fluiere.

Tipul de placa de baza de care aveti nevoie va depinde in mare masura de ce procesor ati cumparat si de functiile care va intereseaza. Nu fiecare procesor functioneaza cu fiecare placa de baza, asa ca veti dori sa va asigurati ca o veti cumpara pe cea corecta. Caracteristici precum functiile de overclocking ale procesorului, iluminarea si optiunile de conectare sunt toti factori de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati o placa de baza.

Placa video (GPU)

Unitatea de procesare grafica (GPU) va avea cel mai mare impact asupra experientei dvs. de joc. GPU este, in esenta, ceea ce permite computerului dvs. sa faca calcule grafice complexe care permit jocurilor pe computer sa arate atat de bine. Desi multe CPU au o grafica integrata, un GPU este absolut necesar daca doriti sa aveti o experienta moderna de jocuri pe PC.

Cei mai mari doi jucatori din lumea placilor video sunt AMD si Nvidia. In functie de cat doriti sa investiti, puteti merge pe partea inferioara a GPU-urilor moderne, cum ar fi GTX 1050 Ti de la Nvidia sau Radeon RX570 de la AMD. Daca doriti o experienta de ultima ora, RTX 2080 Ti de la Nvidia este actualul rege al consumatorilor care se confrunta cu GPU-uri, cu arhitectura Radeon RX Vega de la AMD nu prea in urma.

Daca sunteti in cautarea celei mai bune experiente de joc, GPU ar putea fi cea mai scumpa componenta pe care o veti cumpara, dar nu veti dori sa va dati peste cap, mai ales daca doriti sa intrati in jocuri la rezolutii si cadre mai mari. 

Memoria RAM

Memoria de acces aleatoriu (RAM) este, in esenta, memoria pe termen scurt a computerului. Pastreaza datele pe care le utilizati in mod regulat usor accesibile, astfel incat computerul dvs. nu trebuie sa acceseze un dispozitiv de stocare de fiecare data cand trebuie sa utilizati aceste date. Este diferit de dispozitivele dvs. de stocare primare, deoarece memoria RAM se reseteaza atunci cand nu are curent, motiv pentru care mai aveti nevoie de unitati de stocare mai mari pentru stocarea datelor pe termen lung.

Cand vine vorba de memorie RAM, chiar nu puteti avea prea multa memorie RAM, dar in scopuri practice, majoritatea sistemelor de jocuri sunt bune cu 16 GB sau 32 GB daca doriti sa va mentineti computerul viabil timp de cativa ani.

Hardul

Stocarea este acolo unde datele dvs. sunt ... bine stocate, astfel incat computerul sa le poata accesa. Aceasta include fisiere, jocuri, sistemul dvs. de operare, orice date pe care trebuie sa le accesati vor fi pastrate pe o unitate de stocare. In trecut, stocarea a constat in cea mai mare parte din hard disk-uri (HDD), dar acum unitati de stare solida (SSD) sunt mai disponibile. SSD-urile sunt semnificativ mai rapide, mai silentioase si mai durabile, dar costa si mai mult pe gigabyte.Solutia potrivita de stocare va varia, desi o configuratie obisnuita este un SSM NVMe sau SATA SSD mai mic pentru sistemul dvs. de operare si pentru cele mai frecvent utilizate fisiere si un HDD mai mare pentru fisierele dvs. mai mari. De asemenea, va puteti baza pe solutii de stocare externe, care au avantajul de a fi portabile.