Cum să gestionați un câștig financiar

Cu toții ne-am imaginat să câștigăm la loterie sau să găsim o valiză plină cu bani, dar te-ai gândit vreodată ce ai face cu un surplus de numerar neașteptat? În timp ce renunțarea la slujba de zi cu zi și cumpărarea unui conac ar putea fi în fruntea listei tale atunci când primești o sumă mare de bani dintr-o dată, prima ta prioritate ar trebui să fie realizarea unui plan financiar pentru a-l gestiona corect, astfel încât valoarea sa nu este trecătoare. .

Primirea unui aflux de numerar este de fapt mai obișnuită decât ați putea crede, iar planificarea pentru aceasta acum vă va pregăti mai bine pentru a profita la maximum de un câștig financiar brusc. Există multe moduri în care o persoană poate ajunge la o sumă neașteptată de numerar.

Unele dintre cele mai obișnuite exemple de profituri financiare sunt următoarele:

  • Moştenire
  • Un premiu de loterie
  • Câștiguri de cazinou
  • Un bonus de muncă
  • Rambursare de impozit
  • Vanzarea unei proprietati
  • Indemnizație de concediere
  • Câștigând un proces
Ia o pauza

Când apare un profit financiar, există două scenarii posibile: probabil ați suferit o pierdere personală sau ați câștigat o sumă substanțială de numerar printr-un concurs sau o loterie. Indiferent de forma pe care o ia fortumul tău, un prim pas înțelept este să respiri.

Oricare dintre aceste scenarii este însoțit de emoții intense. Atât durerea, cât și bucuria pot influența deciziile pe care le iei cu bunurile tale primite. Un moment de pauză poate preveni deciziile pripite care par idei bune în acest moment și, de asemenea, te poate scuti de regrete mai târziu.

Eliminați orice datorie de consum

Plătiți orice datorie costisitoare, cu dobândă ridicată de consum (cum ar fi datoria de card de credit sau datoria de împrumut pentru studenți). Plata dobânzii la datorie reprezintă bani pe care, în esență, îi oferiți fără niciun beneficiu pentru dvs.; în plus, o sumă mare de datorii cu cardul de credit poate avea un impact negativ asupra scorului dvs. de credit. Cu toate acestea, există anumite tipuri de datorii care ar putea să nu fie benefice pentru a fi plătite integral, deoarece pot aduce beneficii fiscale.

Dobânda la credite ipotecare și la unele împrumuturi pentru studenți poate fi dedusă din impozitele dvs. și, dacă plătiți o rată scăzută a dobânzii la aceste împrumuturi (la fel ca mulți oameni care s-au refinanțat recent), puteți obține o rentabilitate mai bună păstrând această datorie. și să-ți investești profitul în altă parte.

Pune deoparte o mică porție pentru tine 

Permiteți-vă un mic procent de utilizat pentru distracția sau distracția dvs. În general, acest lucru nu ar trebui să fie mai mult de 10 la sută din bani. Folosește acești bani cu înțelepciune. Cumpărați vânzările, așteptați ca prețurile să scadă și căutați alte oferte, astfel încât să puteți obține mai multă valoare din suma de bani pe care o cheltuiți.

S-ar putea să fii lovit de presiunea colegilor de a-ți cheltui toți banii pe distracție, în loc să-l folosești cu înțelepciune. Este important să vă distrați, dar ar trebui să vă urmăriți cheltuielile și să vă opriți imediat ce ajungeți la suma pe care ați pus-o deoparte. Majoritatea banilor ar trebui folosiți pentru a acoperi alte cheltuieli și pentru a investi pentru viitor.