Cum să faci față gândacului de cartofi din Colorado toamna pentru a avea o recoltă de succes?

Cum să faci față gândacului de cartofi din Colorado toamna pentru a avea o recoltă de succes? Cum să faci față gândacului de cartofi din Colorado toamna pentru a avea o recoltă de succes?

Odată ce plantele din grădini sunt golite toamna, grădinarii au o ocazie excelentă de a se ocupa de intrușii care au apărut în timpul verii. Cel mai mare inamic al grădinarilor în acest sezon este gândacul de Colorado al cartofului.

Vă prezentăm mai jos trei sfaturi importante pentru a face față cu succes acestui dăunător și pentru a vă asigura o producție de calitate anul viitor, conform celor de la  www.agromedic.ro

Folosiți soluții naturale 

Poate că giganții din industrie nu au dezvoltat produse bio speciale pentru a combate gândacul de Colorado al cartofului, dar grădinarii se pot lăuda cu propria ingeniozitate. Primul pas este arderea resturilor de plante și săparea zonei înainte de instalarea înghețului, pentru a împiedica înmulțirea larvelor gândacului.

Vezi si: Soluție bio pentru eliminarea gândacului de Colorado al cartofului

Puteți prepara apoi o soluție care constă în diluarea a 40 de grame de gunoi de grajd de pui în 10 litri de apă. Această soluție trebuie folosită cu un consum de 60 de găleți la o sută de metri pătrați de teren. Mulți susțin că, după folosirea acestei metode, gândacii dispar practic fără urmă. 

Folosirea dușmanilor naturali ai gândacilor 

Un fapt interesant este că și gândacul de Colorado al cartofului are dușmanii săi în natură. Printre aceștia se numără cârtițele, păianjenii, cărăbușii de aur, gândacii de sol etc. Adesea, dăunătorii înșiși sunt îndepărtați din grădină dacă sunt prezenți acești dușmani naturali.

Plasarea de momeli 

O metodă puțin cunoscută de combatere a gândacilor toamna este plasarea de momeli. Se pot lăsa în grădină mai multe grămezi de tulpini și tuberculi de cartofi. Acest lucru va atrage gândacii, care se vor stabili acolo pentru iarnă. Apoi, tot ce rămâne de făcut este să distrugeți capcanele și dăunătorii. Este important de reținut că populația de gândac de Colorado poate fi uriașă și rezistentă la diverse metode de control. Se adaptează chiar și la mijloacele chimice de combatere a acestora.

Prin urmare, grădinarii trebuie să ia măsuri înainte de începerea sezonului pentru a facilita procesul de combatere a dăunătorilor. În cele din urmă, persistența și ingeniozitatea grădinarilor pot învinge gândacul de Colorado al cartofului și pot asigura o recoltă de succes anul viitor.