Cum putem construi în 2021? Totul începe de la clădiri eficiente energetic

Cum putem construi în 2021? Totul începe de la clădiri eficiente energetic Cum putem construi în 2021? Totul începe de la clădiri eficiente energetic

Daca va aflati printre cei care doresc sa construiasca un proiect rezidential incepand cu acest an trebuie sa stiti ca veti primi autorizatie de constructie doar daca noile cladiri vor avea un consum de energie aproape zero. Acest lucru este dictat de legea 372/2005 completata ulterior de legea 101/2020.

Conform acestei legi puteti ridica “cladirea cu o performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie din surse conventionale este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit, in cea mai mare masura, cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere, pe o raza de 30 de km fata de coordonatele GPS ale cladirii”.

Pentru cladirile noi al caror certificat de urbanism a fost emis dupa data de 15 septembrie 2020, investitorii sunt obligati sa asigure echiparea cu dispozitive de autoreglare pentru reglarea distincta a temperaturii si calitatii aerului interior, in fiecare incapere incalzita/racita direct sau intr-o zona incalzita/racita din cladire si/sau unitatea de cladire, in cazul in care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic si economic.

Aceeasi lege 372/2005 mai spune ca ”pentru asigurarea consumurilor energetice totale ale unei cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero, sursele regenerabile de energie (nefosile), acopera minimum 10% din energia primara totala calculata a cladirii.”

Asadar, aceasta lege doreste sa contracareze problema schimbarilor climatice si impactul noilor contructii asupra mediului. Pe termen lung tindem pentru crearea unui mediu inconjurator stabil care sa deserveasca sanatos si viitoarele generatii. Astfel, Romania, incearca sa se alinieze la directivele Uniunii Europene imbunatatind performanta cladirilor.

Termenul “nZEB” (nearly Zero Energy Building) va deveni ceva uzual pentru cei care vor construi in tara noastra. Pentru a respecta standardul nZEB este foarte important sa utilizam produse ECO.

SoSGreenEnergy va propune o serie de produse precum pompe de caldura, panouri fotovoltaice, panouri solare, recuperatoare de caldura, turbine eoliene, sisteme de automatizare, statii de incarcare pentru masini electrice, becuri LED, sisteme VRF/chillere, sisteme split eficiente si alte sisteme de incalzire/racire completate de un echipament ce utilizeaza sursa regenerabila de energie.

Aceste produse au fost proiectate pentru a produce energie sau pentru a consuma cat mai putina. Se doreste reducerea consumului de energie dar si migrarea utilizatorilor catre surse independente de producere a acesteia.

O cladire noua va fi foarte bine izolata reducand infiltratiile de aer iar noile produse care beneficiaza de tehnologii eco le vor face si mai eficiente. Reamintim, trebuie implementate sisteme precum panouri fotovoltaice, pompe de caldura sau turbine eoline care sa acopere necesarul de minim 10% din surse regenerabile.

Vestea buna este ca in Romania se va contrui mult mai eficient cu un nivel de confort crescut pentru viitori utilizatori si, cel mai important, cu un impact extrem de scazut asupra mediului inconjurator.