Cum îți poți crește salariul brut

 • Luni, 16 Octombrie 2023
 • Afaceri
 • Publicat de
Cum îți poți crește salariul brut Cum îți poți crește salariul brut

Salariul brut este suma pe care angajatorul o plătește pentru serviciile tale înainte ca taxele și impozitele să fie deduse. Prin urmare, creșterea salariului brut reprezintă un obiectiv major pentru mulți angajați. Există mai multe modalități de a obține o creștere a salariului brut, de la ameliorarea abilităților profesionale la negocierea salariului sau chiar schimbarea jobului.

1. Îmbunătățirea abilităților și competențelor

Investiția în dezvoltarea personală și profesională este o metodă eficientă de a-ți crește salariul brut. Cu cât deții mai multe competențe valorizabile, cu atât devii mai atractiv pe piața muncii. Iată cum poți proceda:

 • Înscrie-te la cursuri de formare sau programe de certificare relevant pentru domeniul tău.

 • Realizează un curs de specializare într-un anumit domeniu sau obține o calificare suplimentară în domeniul tău.

 • Învață o limbă străină sau un soft nou care te poate ajuta în carieră.

2. Negocierea salariului

Negocierea salariului cu angajatorul este o altă metodă prin care îți poți crește salariul brut. Iată câteva sfaturi pentru a negocia cu succes:

 • Fă-ți temele: Cunoaște media salariilor pe piață pentru rolul tău și adu la discuție aceste date în conversația ta cu angajatorul.

 • Fii pregătit să îți argumentezi valoarea: Vorbește despre realizările tale și despre modul în care acestea au influențat compania.

 • Fii profesionist: Adoptă o atitudine pozitivă și fii respectuos în timpul procesului de negociere.

3. Schimbarea jobului sau a sectorului de activitate

Dacă poți, schimbarea jobului sau a sectorului de activitate poate servi drept o oportunitate de a-ți crește salariul brut. În multe cazuri, angajații pot obține o îmbunătățire semnificativă a salariului atunci când schimbă compania sau chiar domeniul de activitate.

4. Dezvoltarea unei cariere paralele

O carieră paralelă sau un 'side job' poate reprezenta o modalitate de a-ți crește veniturile. Această abordare poate fi benefică, mai ales dacă ești angajat cu program parțial sau dacă jobul tău principal îți permite suficient timp liber. Iată câteva modalități prin care poți realiza asta:

 • Freelance: dacă ai o aptitudine sau o abilitate care poate fi valorificată, îți poți deschide propria ta afacere de freelance. De exemplu, dacă ești un bun scriitor, designer grafic, programator sau consultant, poți găsi oportunități freelance.

 • Investiții imobiliare: Chiria și vânzarea imobilelor pot fi o sursă excelentă de venit suplimentar, dacă ai resursele și cunoștințele necesare.

5. Solicitarea unei măriri de salariu

Dacă ai demonstrat că aduci valoare companiei și ai realizări semnificative de prezentat, îți poți solicita o mărire de salariu. Pentru a face acest lucru, trebuie să te pregătești cu argumente solide pentru a-ți justifica cererea.

În concluzie, există numeroase modalități de a îți crește salariul brut. Îmbunătățirea continuă a abilităților, negocierea corespunzătoare a salariului, schimbarea jobului sau sectorului de activitate, dezvoltarea unei cariere paralele sau cererea de mărire de salariu, sunt strategii prin care îți poți îmbunătăți situația financiară. Însă, este important să iei în considerare propriile tale nevoi și circumstanțe înainte de a decide cea mai potrivită modalitate pentru a-ți crește salariul brut.