Cum gestionezi situatia cand se ajunge la divort

  • Marţi, 17 Decembrie 2019
  • Lege
Cum gestionezi situatia cand se ajunge la divort Cum gestionezi situatia cand se ajunge la divort

De ce ajungem la divort uneori? De ce totul se poate narui, in pofida iubirii, a atasamentului, a anilor petrecuti impreuna? Cand va declarati iubirea in fata preotului, a ofiterului starii civile, a lumii, sunteti cat se poate de sinceri si de indragostiti. Insa intr-o zi, dupa un timp, totul poate fi distrus parca prea rapid. O relatie de cuplu construita prin compromis, adaptare si timp pare ca se naruie intr-o clipita.

Insa poate mai important decat de ce ajungem la divort este cum gestionam situatia. advocat.ro va prezinta cateva sfaturi pentru a gestiona aceasta situatie:

Optimism. Scapa de ideea: “nu poti fi fericit si intreg decat in pereche”! O persoana singura poate fi cat se poate de satisfacuta de viata sa, daca o savureaza in loc sa caute motive de ce este singura! Doar pentru ca ai divortat, nu inseamna ca vei fi mereu singur(a)! 

Doliu. Nu te astepta sa fie totul dintr-o data bine, sa poti sa uiti, sa treci peste. Nu te astepta sa poti sa fii optimist(a) din prima. Trebuie sa accepti si sa treci printr-o perioada de doliu: plangi, suferi, insa ai grija sa nu ramai blocat(a) in aceasta etapa. Zi dupa zi, plangi mai putin si concentreaza-te si pe alte lucruri. 

Prieteni. Nu te izola total! Izolarea nu face decat sa iti nasca idei negative, emotii negative si sa incurajeze depresia. Sigur, ai nevoie de timp singur(a), insa tine-ti prietenii aproape si vorbeste deschis cu ei! Dupa o perioada, incepe sa iesi in oras si sa incerci sa te simti bine. 

Stima de sine. Dupa un divort, poti sa dai vina pe tine, sa crezi ca ceva nu este in regula cu tine. Nu te invinovati si ai grija sa iti stimulezi increderea in tine. Gandeste-te la partile bune si la ceea ce este bine la aceasta schimbare.

 Serviciul. Nu te arunca in munca: a-ti tine mintea ocupata poate fi o solutie o vreme, insa daca devii obsedat(a) de serviciu, ajungi sa nu mai ai practic o viata. Nu uita cine esti si ce iti place sa faci: intr-o zi, vei savura iarasi ca inainte diversele activitati. 

Copii. Daca exista copii, fii alaturi de ei, chiar daca tu esti cel/cea care a parasit casa. Explica-le copiilor de ce este mai bine asa, ca nu este vina lor, ca ii veti iubi mereu. Nu da vina pe celalalt partener, nu da vina pe nimeni! 

A 2-a sansa. Nu te gandi ca ai avut doar o sansa la fericire! Nimeni nu iti spune sa incerci sa iesi cu oameni noi imediat, insa pastreaza in gand ideea ca mai ai o sansa. Nu exista o singura persoana potrivita pentru fiecare, ci mai multe!

Ajutor. Daca nu poti trece pur si simplu peste depresie, peste gandurile negative, nu te sfiii sa ceri ajutor! Un psiholog te va ajuta sa iti pui ordine in emotii si sa construiesti un adevarat plan de a-ti continua viata.