Cum gasesti informatia corecta

Foarte putine persoane stiu in zilele noastre sa-si aleaga informatia corecta. Iar acest lucru este un aspect extrem de important, ce ne poate influenta atat in punct de vedere personal, cat si profesional.

Regula spune ca in orice vorba exista un sambure de adevar si, multe informatii pot fi adesea interpretate, in functie de viziunea fiecarui om in parte. Iar daca ai de-a face cu o serie de aspecte care-ti pot influenta viata personala sau cea profesionala, va fi mai mult decat important sa stii cum sa distingi informatia corecta de cea falsa.

 

1. Regula lui trei

Renumita regula de trei spune ca poti gasi informatia corecta in momentul in care gasesti cel putin 3 surse diferite care afirma acelasi lucru. Cu toate acestea, exista situatii in care poti gasi peste tot aceeasi informatie eronata.

Pe langa acest principiu recomandam atunci cand ai ocazia, sa te informezi si de la persoanele care cunosc foarte bine domeniul de referinta si care te pot sfatui intr-un mod corect.

 

2. Apeleaza la legislatie

Desi deseori legislatia poate fi pompoasa si, de asemenea lasa loc de interpretare, ea e cea mai buna cale pentru a-ti extrage informatia corecta in ceea ce priveste activitatea profesionala, obligatiile si drepturile tale din diferite domenii etc.

Legislatia prevede o abordare corecta si exacta a unor norme, iar lecturarea acestora iti poate oferi informatia cea mai corecta, pe care in alte surse o vei gasi pur si simplu interpretata intr-un mod eronat.

 

3. Consulta cartile

Chiar daca e mai simplu si mai comod sa stai in fata calculatorului sau cu telefonul in mana si sa dai o cautare pe internet, circula si aici o multime de informatii eronate, aproximativ 60-80%. De aceea recomandat este sa apelezi si la carti de specialitate, eventual productii originale (nu carti rescrise sau traduse), care iti vor detalia ca la carte adevarul despre un anumit subiect.

 

4. Ia interviuri

In situatii exceptionale, poti “intervieva” sau ruga o serie de persoane sa participe la discutii libere sau sa isi spuna opinia in sondaje. In urma acestora iti poti forma propria opinie si cea mai verifica dintre toate.