Cum functioneaza somnul unui bebelus

Somnul

Este de-a dreptul extraordinar cum somnul unui bebelus ii preocupa pe toti cei din jurul lui. Vecina de la etajul trei, bacanul din colt, postasul, precum si familia extinsa Ia verii de toate neamurile, prietenii si prietenii prietenilor, fara a uita cvazi-totalitatea persoanelor pe care le intalnim imediat ce scoatem bebelusul afara din caSa, toti pun, ca un leit-motiv, aceeasi intrebare: „Isi face somnul de noapte?” Si fiecare dintre acestia pare excesiv de preocupat de problema in cauza.

Un sfat prietenesc: raspunde totdenuna „Da”, indiferent de ceea ce se intampla in realitate, nu fa nici un comentariu si inchide cat mai repede subiectul. Asta doar daca nu vrei sa auzi un discurs de complezenta, in care risca sa ti se lanseze interlocutorul, pentru a termina coplesindu-te cu sfaturi de care nu ai nevoie. Cei si cele care au raspuns deja „Nu” stiu prea bine la ce ne referim si le mai pare si acuma rau !

„Sasi faca somnul de noapte” pare sa inseamne in limbaj comun sa doarma neintrerupt toata noaprea fara trezi pe bieti parinti care de abia incep sasi revina dupa nastere. O expresie frumoasa, care dupa cate stim este traductibila in toate limbile, fiind deci vorba de o problema strategica mondiala!

Si ce program!!! Ca si cum bebelusul nu ar avea dreptul de a fi bebelus, trecand astfel printr-o faza de invatare, a somnului printre altele.

Din fericire, societatea evolueaza si impreuna cu ea anumite idei preconcepute. Caci DA, bebelusii nostri isi fac somnul de noapte, in ritmul lor. Trezindu-se sau nu, plangand sau nu, avand sau nu nevoie sa fie schimbati, fiindu-le sau nu foame. Dar bebelusii nostri nu dorm douasprezece ore la rand, fara a se clinti, doarece asa ceva nu se poate.

La nastere, un nou-nascut nu functioneoza dupa acelasi ritm biologic ca parintii sai. In plus, spre deosebire de acestia, el adoorme in somn paradoxal si corpul sau nu sta nemiscat (deconectat). Ciclul sau de somn este compus in proportie de 65% din somn paradoxol, spre deosebire de ciclul unui adult. Structura somnului unui bebelus este, astfel, destul de diferita de cea a parintilor sai

Somn paradoxal: sugarul da semne de agitotie si de mobilitate (surasuri, grimase, plansete, inchidere si deschidere a ochilor, etc.). Aceste semne sunt, uneori, excesive si infricosatoore si nu exprima intotdeouna senzatii placute. Ele nu dureaza. Bebelusul doarme cu mainile deschise si cu bratele relaxate. Deseori, persoanele din anturajul bebelusului confunda aceste semne cu semne de trezire. Sculand copilul, luandu-I in brate, miscandu-I sau vorbindu-i, ii (intre)rupem ciclul de somn. Aceste semne nu reprezinta decat invatarea „gesturilor de comunicare” ale rasei umane, pe care micutul le invoto si le revede in somnul sau. Somnul paradoxal este somnul achizitiei/dobandirii: sugarul inmagazineaza tot ceea ce a invatat in timpul zilei si de care isi va aduce aminte.