Cum discuti cu fiul tau despre sex

  • Duminică, 29 Decembrie 2019
  • Familie
Cum discuti cu fiul tau despre sex Cum discuti cu fiul tau despre sex

Ce puteti sa-i spuneti fiului vostru?

La baieti, vocea ii va intra in schimbare, va incepe sa ii cresca barba, iar interesul baiatului vostru se va indrepta in curand spre fete.

Este un moment potrivit pentru a-i face unele precizari si a corecta unele neajunsuri in informatia pe care o primeste de pe la prieteni, care sunt rareori mai bine informati decat el.

La momentul pubertatii, baiatul vostru are intru totul varsta de a-si asuma anumite responsabilitati in ceea ce priveste sexul.

Rolul vostru ca parinte este de a-I informa ca este responsabil, deoarece un raport sexual este potential fertil prin sperma lui.

Este, de asemenea, esential ca el sa inteleaga ca trebuie sa isi respecte aproapele: in pofida atractiei care o simte fata de o fata el nu trebuie sa impuna nimic (un raport fara prezervativ daca aceasta nu ia pilula, de exemplu).

La momentul primelor lui raporturi sexuale, puteti sa ii reamintiti problema contraceptiei: prietena lui foloseste un contraceptiv?

Are prezervative?

La nevoie, puneti-le in dulapiorul cu medicamente si spuneti-i ca poate sa se foloseasca de ele, dupa cum doreste a mintindu-i, de asemenea, ca le poate gasi oricand Ia centrele de planning familial sau in farmacii.

Ce este pubertatea?

Pubertatea include toate procesele de maturizare hormonala care schimba copilul in adult.

La fete, estrogenii si progesteronul sunt hormonii care determina aceste schimbari. In jurul varstei de 11-12 ani, sanii si pilozitatile incep sa se dezvolte, iar menstruatia apare cam un an mai tarziu.

La baieti, pubertatea debuteaza putin mai tarziu, in jurul varstei de 13-14 ani, sub efectul testosteronului: vocea se schimba, se dezvolta pilozitatea, testiculele se inchid la culoare, penisul creste in dimensiuni si devine posibila ejacularea. Aceste schimbari sunt distribuite pe o durata de 4-5 ani, pe parcursul careia ambele sexe se confrunta cu probleme de piele: acneea, legata de schimbarile hormonale.

Cum apare pudoarea Ia odraslele noastre…

Pudoarea Ia adolescent este normala deoarece ea ii permite copilului vostru sa se desprinda putin mai mutt de voi si sa devina autonom. Nu vrea neaparat sa vorbeasca depre sexualitatea sa cu voi si dorinta aceasta trebuie respectata. In acest context, care nu este evident si pe masura posibilitatilor, este mai bine ca parintele de acelasi sex sa fie cel care ii vorbeste copilului.

Primele emotii, primele dati…

Aproape jumatate din baieti au primul lor raport sexual in jurul varstei de 15 ani, in medie, iar fetele in jurul celei de 17 ani.

13% din baieti si 19% dintre fete nu utilizeaza un contraceptiv Ia primul lor raport.

Acest moment, atat de emotionant, nu este totdeauna dechis spre ratiune. In pofida informatiei existente, dreptul la greseala exista si el.