Cum au luat nastere bani din hartie?

Inovația banilor de hârtie a fost adusă de chinezi, ceea ce nu este o surpriză, având în vedere că ei au inventat și hârtia și tiparul. A fost nevoie de mii de ani pentru ca ideea minunată să ajungă în lumea occidentală, dar de atunci nu ne-am uitat înapoi. 

Banii de hârtie s-au realizat din simplul motiv că monedele erau grele. Oamenii își lăsau monedele câștigate cu greu unei persoane de încredere și, în schimb, primeau o notă în care se spunea câți bani aveau . Acest lucru ar putea fi apoi folosit ca garanție pentru orice achiziție pe care le-ar aduce banii mai târziu. Sistemul evolua încet în China când guvernul a intervenit. 

În timpul dinastiei Tang, care a condus între anii 618 î.Hr. și 907 î.Hr., banii de hârtie au fost folosiți pentru prima dată. După ce s-a încheiat domnia dinastiei Tang, dinastia Song a intrat la domnie. Guvernul de la acea vreme a făcut mai multe modificări care au făcut ca utilizarea notelor să fie mai răspândită. Cu toate acestea, pe măsură ce guvernul a continuat să imprime bani fără a elimina nicio bancnotă istorică, moneda sa devalorizat . Când dinastia Ying a venit la putere, au tipărit și mai mulți bani, înrăutățind lucrurile. Inflația a devenit atât de rea încât utilizarea monedei de hârtie a trebuit să se oprească . Experimentul eșuat a durat sute de ani, dar au trecut aproape 450 de ani până când banii de hârtie se întorc în China. 

Dinastia Ming a venit la putere și a restabilit utilizarea monedelor ca monedă principală, bazându-se pe lingouri din Mexic și Peru. Era 1890 înainte ca chinezii să se întoarcă la banii de hârtie. Au început să circule yuanul, care este aceeași monedă pe care o cunoaștem astăzi în China (deși au avut loc unele diferențe).

Folosirea notelor a fost atât de timpurie în China încât a sosit, a dispărut și a sosit din nou înainte de a fi introdus vreodată în așezările europene. Astăzi, utilizarea notelor este răspândită în fiecare țară din lume.