Cum alegi salteaua potrivită ? Mic ghid pentru începători

Cum alegi salteaua potrivită ? Mic ghid pentru începători Cum alegi salteaua potrivită ? Mic ghid pentru începători

Un somn de calitate este esențial pentru starea noastră de sănătate, iar baza unui somn odihnitor începe adesea cu alegerea corectă a saltelei. Alegerea unei saltele noi se poate dovedi o sarcină dificilă, mai ales dacă nu știi de unde să începi.

 

Vei remarca că varietatea de opțiuni disponibile pe piață poate fi copleșitoare pentru începători. Pentru a lua o decizie informată, este crucial să înțelegi exact factorii cheie care contribuie la selectarea saltelei potrivite pentru tine.

Acest mic ghid pentru începători își propune să simplifice procesul de selecție a saltelei, ajutându-te să faci o alegere care se potrivește preferințelor și nevoilor tale personale.

Saltea tare sau una mai moale – ce aleg ?

Înainte de a te aventura în lumea saltelelor, gândește-te un moment la stilul tău propriu de dormit. Preferi să dormi pe spate, pe o parte, pe burtă sau într-o combinație a acestor poziții ? Te simți confortabil pe o saltea mai tare sau dimpotrivă, preferi să dormi pe o saltea moale ?

Cei care dorm pe spate se simt de obicei bine pe saltelele cu fermitate medie sau ridicată, care asigură susținerea corectă a coloanei vertebrale. Personalele care dorm pe o parte preferă adesea saltelele puțin mai moi, care să relaxeze punctele de presiune, în special în zona umerilor și șoldurilor. Cei care adoră să doarmă pe burtă consideră de regulă mai confortabile saltelele tari, pentru a preveni scufundarea excesivă.

Nivelul de fermitate este subiectiv și depinde de preferințele personale. Saltelele au în general fermitate variind de la moale la ferm, iar o alegere de fermitate medie este frecventă pentru a se potrivi diferitelor stiluri de dormit. Asigurați-vă că salteaua aleasă oferă susținerea adecvată pentru coloana vertebrală și se aliniază cu poziția dumneavoastră de dormit.

Modele diferite de saltele

Există mai multe tipuri de saltele, fiecare având caracteristicile sale unice. În funcție de materialul din care sunt fabricate, saltelele pot fi:

  • Saltele cu arcuri: Aceste saltele folosesc arcuri pentru susținere și sunt cunoscute pentru elasticitatea lor tradițională și capacitatea de a păstra răcoarea pe parcursul somnului
  • Saltele din spumă cu memorie: Spuma cu memorie se mulează pe forma corpului tău, oferind o excelentă ușurare a presiunii și izolare a mișcării
  • Saltele din latex: Realizate din latex natural sau sintetic, aceste saltele sunt cunoscute pentru durabilitatea lor, proprietățile hipo-alergenice și reactivitatea lor
  • Saltele hibride: Combinând arcuri cu straturi de spumă de memorie sau latex, saltelele hibride îți pun la dispoziție beneficiile ambelor tehnologii.
  • Saltele cu aer, ajustabile : Aceste saltele îți permit să reglezi nivelul de fermitate prin umflare sau dezumflare a camerelor de aer.

În funcție de preferințe, poți opta pentru saltele cu caracteristici special concepute pentru reglarea temperaturii. De exemplu, saltelele cu spumă de memorie pot reține mai bine căldura, în timp ce cele cu arcuri sau din latex oferă de obicei o mai bună circulație a aerului, contribuind la un mediu de somn mai răcoros.

Dacă dormi împreună cu partenerul și preferințele de fermitate și consistență a saltelei sunt diferite, poți alege pentru zona ta de dormit un topper saltea 160 x 200, care îți va asigura un somn mai liniștit. De altfel, topperele sunt o alegere excelentă pentru cei care dorm pe canapele extensibile, sporind mult gradul de confort în timpul somnului.

Dimensiunile saltelei

Fără îndoială achiziția unei saltele în primul rând iei în considerare dimensiunile acesteia. Patul și somiera pe care vei așeza salteaua au anumite dimensiuni (lungime și lățime) în funcție de care vei achiziționa salteaua potrivită. Nu comanda o saltea nouă dacă nu ai măsurat atent dimensiunea saltelei vechi, pe care vrei s-o înlocuiești.

Cele mai cunoscute dimensiuni sunt determinate de numărul de persoane care dorm pe saltea : saltele duble ( king size, queen size) sau saltele single, cele pentru o singură persoană. O saltea 160 x 200 este de regulă recomandată pentru un pat dublu, în timp ce dimensiunea 80 x 190 poate fi alegerea perfectă pentru un pat de o persoană.

Este recomandat să studiezi cu atenție oferta de saltele propusă de diferite magazine online. Poți comanda comod, din fața calculatorului de acasă, exact salteaua dorită de tine, la dimensiunea adecvată. Este bine să ții cont de raportul calitate / preț și să fii conștient că o saltea fabricată din materiale de înaltă calitate este mai scumpă, dar reprezintă o investiție pe termen lung.

Alegerea unei saltele potrivite este un demers care implică înțelegerea preferințelor tale de somn, analiza diferitelor tipuri de saltele și evaluarea unor factori importanți precum fermitatea, gradul de susținere și reglarea temperaturii. Urmează acest ghid pentru începători și vei fi cu siguranță mai pregătit să iei decizia corectă, investind într-o saltea care contribuie la un somn odihnitor și revitalizant.