Cum alegi cei mai potriviți conductori electrici pentru instalația din casă?

Înainte să alegi cei mai potriviți conductori electrici pentru instalația din casă, trebuie să știi în detaliu caracteristicile lor generale. 

Așa cum, probabil, știi, cablurile electrice din orice locuință sunt formate din fire individuale, care poartă numele de conductori electrici. 

Tipuri de conductori electrici

Categoria conductorilor electrici nu este una foarte vastă, însă include trei tipuri ce au caracteristici speciale, care îi fac potriviți doar pentru anumite scopuri. Astfel, pe piață vei întâlni, de regulă, următoarele tipuri: 

  • de exterior (au și denumirea „de faze”);

  • neutri (mai sunt numiți și „de nul”);

  • de protecție (sunt cunoscuți și drept conductori „de împământare”).

Așa cum aminteam mai sus, aceste tipuri de conductori electrici au caracteristici speciale, care îi fac să fie mai potriviți sau mai puțin potriviți pentru anumite lucruri. 

Conductori electrici: caracteristicile care îi diferențiază

Dacă vorbim despre cei de exterior (de faze), trebuie să știi că aceștia au rolul de a conduce curentul electric din rețea și până în priză sau în întrerupător. De asemenea, de regulă, sunt marcați cu „L”, iar materialul din care este confecționat învelișul lor are culori închise. 

Cei neutri (de nul) pot fi recunoscuți foarte ușor după culoarea albastră a materialului din care este realizat învelișul și după marcajul cu „N”. În ceea ce privește rolul lor, aceștia sunt folosiți pentru a întoarce curentul înapoi în rețea.

Iar dacă vorbim despre cei de împământare, rolul lor este acela de a conduce tensiunile reziduale înapoi în pâmânt. Sunt marcați cu „PE”, iar materialul din care este executat învelișul lor izolator este, de regulă, galben. 

Lumea conductorilor electrici este, cu siguranță, una fascinantă, mai ales dacă ținem cont că și cei pentru instalații fixe se împart, la rândul lor, în următoarele categorii: cu izolație din PVC, din cauciuc și din materiale plastice. În general, cei cu izolație din cauciuc sunt de tensiune medie, în timp ce categoria celor cu izolație din materiale plastice este de joasă tensiune. 

 

În ceea ce privește conductorii cu izolație din PVC, trebuie să știi că aceștia sunt și cei mai potriviți pentru instalațiile din locuințe (printre alte avantaje, fiecare conductor este prevăzut și cu un strat semiconductor). Aceste produse sunt disponibile și pe Utilul, în role de 100 ml, cu secțiuni de 1.5, 2.5 și 4 mm, așa că, dacă ești în căutarea celui mai bun raport calitate-preț, aruncă un ochi peste oferta de pe utilul.ro și ia decizia în funcție de necesitățile locuinței tale, precum și de sfaturile electricianului cu care colaborezi. 

 

Înainte să pleci la cumpărături însă, este foarte important să te sfătuiești cu un electrician. Acest lucru te poate ajuta să iei cea mai bună decizie și să eviți să cumperi conductori nepotriviți sau de calitate îndoielnică. 

 

Accesorii necesare

Nu în ultimul rând, după ce ai decis care tip de conductori este cel mai potrivit pentru nevoile instalației tale electrice, ar trebui să iei în considerare și accesoriile disponibile. 

 

Astfel, în funcție de recomandările electricianului, pe piață vei găsi următoarele categorii de accesorii: 

 

  • Papuci de cablu: sunt, de fapt, piesele care se fixează la capătul conductorului electric și care permit execuția legăturilor la borne, bolțuri sau șuruburi de contact. 

  • Cleme de legătură: se folosesc pentru a lega conductorii între ei și se montează pe șine-suport.

  • Tuburi metalice: rolul acestora este acela de a realiza legăturile între cabluri în instalația electrică, iar fixarea lor pe capetele cablurilor se face prin presare. 

 

Utilul, o gamă variată de conductori electrici la prețuri imbatabile

După ce am aflat împreună care sunt factorii în funcție de care pot fi aleși, probabil că acum te întrebi care este prețul conductorilor electrici.

 

Ca în cazul tuturor produselor, răspunsul depinde de nevoile instalației tale electrice și de alegerea pe care o faci. Indiferent de opțiune, însă, la Utilul găsești mereu cel mai bun raport calitate-preț.

 

Echipa Utilul îți recomandă, în final, să ai mereu grijă: conductorii electrici ar trebui aleși doar de cineva care știe cu exactitate caracteristicile lor sau de o persoană care are o experiență vastă în domeniul instalațiilor electrice. Iar dacă vorbim despre racorduri, acestea trebuie făcute întotdeauna de către un electrician. 

 

Accesează Utilul.ro și descoperă și tu gama variată de produse destinate instalațiilor electrice din casa ta!