Cum alegem o carte pentru a vorbi despre sexualitate cu copilul?

Nasterea copiilor, modificarile pe care le sufera corpul la pubertate, toate aceste subiecte pe care le considerati importante sunt adesea greu de abordat. O carte constituie un bun suport pentru a-I informa pe copil si a angaja dialogul despre viata afectiva si cea sexuala.

Insa o carte nu este de ajuns

Copilul creste, cartile se adreseaza unor anumite transe de varsta, adaptate la capacitatea de intelegere si de atentia copilului.

Pe de alta parte, este bine ca el sa asculte mai multe pareri: fiecare carte, in felul sau, este un punct de vedere si, in acest domeniu complex este preferabil sa ai mai multe surse de informare.

O carte reuneste foarte rar toate calitatile: o grafica placuta si atractiva, un text clar si cuprinzator, niste valori pe care le impartasiti etc…

Bibliotecile si schimburile efectuate intre parinti pot fl foarte utile in vederea obtinerii acestei diversitati.

Pentru ca nici o carte nu este perfecta

Dumneavoastra alegeti, in functie de gusturile si valorile pe care le aveti.

Bineinteles, trebuie explicate procreerea, diferentele sexuale, pubertatea, sarcina, nasterea. Si nu trebuie sa uitam ca pentru noi, adultii, placerea si dorinta constituie esenta sexualitatii. Asa ca de ce sa nu le transmitem si copiilor nostri aceasta idee?

Cateva consideratii asupra unor stereotipuri vehiculate de carti:

Majoritatea cartilor aduc pe scena un cuplu de tineri frumosi si svelti care fac dragoste si vor avea copii. Printre stereotipurile vehiculate: „sexualitatea este pentru cei tineri si nu pentru batrani”, „trebuie sa arati bine ca sa faci dragoste”… Totul pare ca merge de la sine!

In ilustrarile actului sexual, de cele mai multe ori cuplul face dragoste in pozitia in care barbatul sta deasupra femeii, pozitie care, pentru multi pare a fi „pozitia normala” a actului sexua I .

Intrebati-va si cum este descris actul sexual: cu seriozitate? insistandu-se asupra sentimentelor? punandu-se accentul pe aspectul ludic si senzual al sexualitatii?

Asa ca iata un sfat pentru o buna alegere a cartii: cititi cu atentie pasajuk in care autorul descrie placerea sexuala!