Cu cine seamana copilul?

La ochi seamana cu taticul lui, iar parul este al mamei… . Cine nu a auzit aceste observatii? Cum se face insa ca am luat ochii de la taticul meu si nu de la mama? Da ce nu seman la par nici cu mama, nici cu tata, ci cu bunica?

Povestea unei ereditati

Planul de fabricatie al corpului nostru este prezent in fiecare celula a noastra, fiind purtat de niste molecule numite AND. Fiecare din aceste molecule prezente sub forma de cromozomi – contin numeroase secvente, numite gene, si care poarta codul unei informatii foarte precise. Ori, fiecare gena este prezenta in doua exemplare: unul, provenind de la tata, celalalt de la mama. Putem astfel mosteni de la tata o gena purtand codul unei anumite nuante a parului, lar de la mama, o gena purtand codul unei alte culori. In acest caz, se intampla de cele mai multe ori un fenomen numit dominanta. O singura gena va decide in acest caz asupra caracterului exprimat. Ea se numeste dominanta fata de cealalta gena, numita recesiva.

Exemplul lui Petre, Paul, Dan si Cristina

Sa luam un exemplar concret intr-o familie. Culoarea parului si a ochilor sunt codate printr-o singura gena. Gena bruneta o domina pe cea a blonda iar gena care contine codul ochilor caprui o domina pe cea care contine codul ochilor albastri.

Sa privim mai de-aproape familia pe care o studiem: Ion si Maria, cei doi parinti, au patru copii: Petre, Paul, Dan si Cristina. Sa-i privim cu atentie pe bunici. Bunicul din partea tatalui este brunet cu ochii caprui: el poseda doua exemplare ale genei care poarta codul parului brunet si doua exemplare ale genei purtand codul ochilor caprui. Bunica din partea tatalui este blonda cu ochii albastrii. Si ea poseda la fel, doua exemplare ale genei purtand codul corespunzator parului blond si doua exemplare ale genei care poarta codul corespunzator ochilor albastrii. Ori, situatia este exact aceiasi in cazul bunicilor din partea mamei, adica a parintilor Mariei. Ion si Maria au primit de la fiecare din parintii lor o gena purtand codul parului brunet, o gena purtand codul parului blond, o gena cu codul corespunzator codului ochilor caprui si o gena cu codul corespunzator ochilor albastrii.

Cum parul brunet il domina pe cel blond iar gena ochilor caprui pe cea a ochilor albastrii, Ion si Maria sunt amandoi bruneti cu ochii caprui. Insa ei poseda doua exemplare diferite ale fiecarei gene: atunci cand au facut un copil, ei ii vor transmite acestuia cate un exemplar al fiecarei gene, la intamplare. In functie de genele transmise si de fenomenele dominatiei, ei au patru copii complet diferiti: Petre seamana cu parintii lui si cu cei doi bunici, Paul seamana cu cele doua bunici iar Dan si Cristina prezinta un amestec al caracterelor.

Nimic nu este chiar atat de simplu

Bineinteles, in majoritatea cazurilor lucrurile sunt mai complicate. De multe ori, un caracter nu este codat printr-o singura gena ci printr-un ansamblu de gene. Se mai poate intampla si ca cele doua gene diferite sa se exprime impreuna.