Cu ce universitati performante se lauda Romania in 2022?

Cu ce universitati performante se lauda Romania in 2022? Cu ce universitati performante se lauda Romania in 2022?

Majoritatea elevilor ajung în clasa a 12a fără să știe exact la ce facultate vor să meargă. Unii dintre ei nici măcar nu se gândesc la asta până în clasa a 12a, iar alții caută răspunsuri mult mai repede, dar nu le găsesc.

Este foarte normal să se întâmple asta oricărui tânăr. Haideți să trecem împreună prin câteva întrebări critice care îți vor da răspunsuri la întrebările în legătură cu facultatea potrivită.

De ce nu poți lua o decizie

Mai jos sunt câteva motive din cauza cărora decizia se dovedește a fi una dificilă.

1.Ți-e greu să renunți. 

Să decizi înseamnă să alegi ceva. Să alegi ceva înseamnă să renunți la altceva. Și, de multe ori, ne este foarte greu să renunțăm.

Imaginea persoanei care stă la răscruce de drumuri și nu înaintează pentru că nu știe ce cale să aleagă, este imaginea greutății de a abandona posibilități, spune psihologul existențial Irvin Yalom. Ne amintește și de celebrul măgar al lui Buridan care murea de foame între două grămezi de fân pentru că nu se putea hotărî pe care dintre cele două să o aleagă.

Cel mai bine este să nu amâni decizia. Începe cât mai devreme cercetarea și nu procrastina strângerea de informații. Decizia tot va trebui luată la un moment dat. Nu faci decât să amâni inevitabilul și să crești șansele de a decide ulterior sub presiune. Cu cât te-ai pregătit mai din timp, cu atât există șanse mai mari să alegi corect și în cunoștință de cauză

2.Ți-e frică să îți asumi responsabilitatea. 

A decide însemnă responsabilitate individuală. Când decidem singuri purtăm întreaga responsabilitate în caz că alegerea se dovedește greșită. Câteodată frica de a decide de unul singur sau de a decide diferit de majoritate crează un mare discomfort. Siguranța pe care o simți când iei decizii asemănatoare colegilor tăi, conduce la diverse trenduri.

Alegerea facultatii devine o misiune din ce in ce mai dificila. Tinerii trebuie sa ia in calcul pe langa aptitudini si vocatie, directiile in care societatea se dezvolta. Automatizarea unor joburi in viitorul apropiat si impactul din ce in ce mai mare al inteligentei artificiale sunt doua elemente importante de care ar fi bine sa tina cont viitorii studenti. Totodata, studiile nationale si internationale arata ca peste 10 ani cele mai cautate si bine platite joburi vor fi in inginerie, sectorul IT si medicina, dar si zona de business. Un top relevant este si cel rezultat in urma Raportului anual privind Metarankingul National care prezinta cele mai performante universitati din tara. 

Podiumul universitatilor din Romania

In sistemul universitar din Romania exista 93 de institutii de invatamant superior, publice si privat: 53 de institutii acreditate de invatamant superior de stat si 40 institutii de invatamant superior private. In exercitiul de metaranking specific anului financiar 2021, au fost ierarhizate 30 de universitati romanesti de stat dintr-un total de 54 si o singura universitate privata (Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucuresti). 

Primele locuri sunt ocupate de Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucuresti si Universitatea Politehnica din Bucuresti.

 TOP 10 universitati din Romania mai cuprinde:

-2 universitati de medicina (Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti );

-2 universitati comprehensive din consortiul Universitaria (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi  si Universitatea de Vest din Timisoara);

-2 universitati tehnice (Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi );

-1 universitate hiper-comprehensiva (Universitatea „Transilvania" din Brasov ce contine, pe langa domeniile traditionale dintr-o universitate comprehensiva si componentele de medicina, respectiv tehnic).

Potrivit Ministerului Educatiei, metaranking-ul reprezinta un instrument de analiza si un criteriu obiectiv de evaluare in cadrul metodologiilor de finantare a cercetarii in sistem universitar, care permite asigurarea alocarii de resurse financiare de la bugetul de stat, pe baza unor indicatori de performanta.

Aceste universitati pregatesc specialisti pentru cele mai cautate profesii. 

Printre ei, IT-istii, de care Romania duce lipsa. Programatorii si inginerii de software sunt cei mai vanati de angajatori si avem un deficit de peste 15.400 de IT-isti anual.

Si cei care se gandesc la o cariera de inginer vor fi in prim-plan in urmatorii ani. Romania va avea nevoie de peste 300.000 de specialisti in acest domeniu, in urmatorii 10 ani, potrivit statisticilor oficiale. Ingineria chimica, mecatronica, electrica si aeronautica sunt cele mai caute.

Banking si medical sunt de asemenea printre domeniile viitorului.