Credite de 10.000 de euro pentru studenti. In ce conditii se aplica?

Credite de 10.000 de euro pentru studenti. In ce conditii se aplica? Credite de 10.000 de euro pentru studenti. In ce conditii se aplica?

Pandemia a dublat numărul elevilor din România care au obținut medii peste nota 8.50. Important de precizat, cine depășea această medie primea o bursă de merit. Ministerul Educației a decis să mărească bursele începând cu semestrul al II-lea, dar a schimbat și criteriile.

Regulile se schimbă, iar media minimă pentru bursa de merit a fost ridicată la cel puțin 9.50. Ca urmare, în semestrul II din anul școlar 2021-2022, aproape jumătate dintre elevii care au primit burse în semestrul I nu vor mai primi bani.

Cu o noua scadere a numarului de studenti, Romania ia o masura mult asteptata de tinerii care isi doresc sa urmeze o facultate, dar nu au posibilitati financiare. In cadrul sedintei de Guvern de miercuri a fost adoptat proiectul prin care studentii pot contracta credite de 10.000 de euro.

Dosar burse - acte necesare pentru dosar in 2022

 

1. Cerere tip – de la secretariatul unitatii de invatamant (sau de pe site)

 

2. Declaratie COMPONENTA familiei si OCUPATIA fiecarui membru;

 

3. Copie dupa actul de identitate pentru fiecare membru al familiei(certificat de nastere sau carte de identitate (nu amandoua), cu mentiunea "Conform cu originalul" pe fiecare pagina, sub care semneaza atat dirigintele cat si elevul);

 

4. Copie dupa certificatul de deces ( in cazul copiilor orfani de un parinte sau de ambii parinti)

sau

Certificat medical eliberat de medicul specialist si avizat de medicul de familie / medicul de la cabinetul scolar

 

5. Adeverinta in original cu VENITUL NET LUNAR realizat de fiecare membru de familie (unde e cazul) pe ultimele 12 luni (inclusiv valoarea tichetelor de masa); daca nu a beneficiat de tichete de masa, sa se precizeze acest lucru pe adeverinta de venit;

 

6. Copie dupa cupoanele cu alocatia / alocatia suplimentara pentru copii pe lunile respective;

 

7. DECLARATIE NOTARIALA (pentru persoanele majore din familie care nu au realizat venit pe lunile respective, cu exceptia studentilor);

 

8. Adeverinta de la primarie ca familia nu detine terenuri agricole cu o suprafata mai mare de 20.000 mp, in zonele colinare si de ses, si de 40.000 mp, in zonele montane.

 

9. Adeverinta de venit fiscal (de la FISC pe anul 2021);

 

10. Adeverinta de la scoala pentru fratii elevi sau studenti.

Mai putini studenti in universitatile din Romania

De la un an la altul, numarul studentilor din universitatile din tara a scazut cu 6500 de tineri. Reducerea este semnificativa si vine dupa doi ani in care numarul studentilor crescuse. Potrivit statisticilor oficiale, in anul universitar 2021-2022 au fost inregistrati 554.000 de studenti. Problema este ca, desi ajung sa se inscrie la o facultate, multi tineri renunta pe parcurs si nu ajung la momentul absolvirii. Unul dintre motive il reprezinta conditiile financiare. Mai exact, lipsa unor venituri si a suportului financiar pentru a face fata cheltuielilor cu facultatea. Regiunea capitalei are in continuare cel mai mare numar de studenti inregistrati, iar zona Sud-Munteniei, cei mai putini studenti.

Credite garantate de stat pentru cazare, hrana si materiale pentru cursuri

Cursuri, materiale didactice, cazare, hrana sau transport, toate se afla pe lista cheltuielilor studentilor. Romania se aliniaza standardelor tarilor europene si celor din SUA, prin care studentii vor putea beneficia de credite garantate de stat. Potrivit proiectului adoptat miercuri de Guvern, studentii, inclusiv masteranzii si doctoranzii, vor putea contracta credite cu o valoare maxima de 10.000 de euro, cu garantia statului de 80%.

Pentru studenti, in categoria cheltuielilor eligibile se vor incadra: sumele necesare publicarii unor lucrari stiintifice, inclusiv lucrari in urma finalizarii studiilor la facultate, la masterat sau la doctorat, plata in avans a chiriei (locul la camin sau o chirie in sistemul privat), dar si alte nevoi personale.

In prezent, pentru a putea contracta un credit, un tanar trebuie sa ofere dovada veniturilor si totodata i se solicita si o garantie, de exemplu, pe o proprietate a parintilor.

Creditele ar urma sa poata fi accesate chiar din acest an. Ministrul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse a explicat: “Tot ceea ce inseamna detalii tehnice vor fi cuprinse intr-un ordin de ministru, care va aparea foarte curand si vi-l vom prezenta, il vom da publicitatii, pentru ca ne-am dori ca de la inceputul sesiunii, de fapt chiar inainte de inceputul sesiunii din toamna, daca e vorba si de plata chiriei, aceste credite sa poata sa fie deja contractate. Fiind cateva luni din acest an, ne asteptam la un numar nu suficient de relevant de aplicanti, dar totusi in masura sa ne dea noua informatii relevante, astfel incat sa putem sa stabilim o suma mai concreta si mai aproape de realitate, pe care sa o introducem in bugetul ministerului pe anul viitor”.

Legea are ca scop sprijinirea tinerilor pentru continuarea studiilor universitare si reducerea gradului de abandon al sistemului de invamant, in cazul studentilor.