Romania este unul dintre cei mai mari producatori de vin din Europa si din lume, iar vizitarea uneia (sau mai multor) dintre numeroasele sale vinarii si podgorii poate fi cel mai bun mod de a (re) descoperi lunga traditie vinicola a tarii. in acest articol, am selectat vinarii din diferite regiuni ale Romaniei pentru a le vizita in aceasta toamna.
Romania detine atat de multe crame frumoase incat s-ar putea face un intreg circuit turistic pe aceasta tema, incluzand cele mai renumite regiuni din Romania de productii de vin, modul de preparare, imbuteliere si degustare. Pentru a ajunge in siguranta va recomandam sa utilizati harta rutiera auto si va rugam sa respectati legislatia rutiera. Va dorim drum bun!
Stirbey Winery
Crama Stirbey este situata la aproximativ 60 km sud de Ramnicu Valcea, in regiunea viticola Dragasani - un loc in care familia Prince Stirbey detine vii de peste 300 de ani. Actualii proprietari pastreaza traditia vinurilor nobile obtinute din soiuri de struguri autohtoni. Totusi, procesul de vinificare are loc intr-o instalatie care a fost reinnoita pentru a se potrivi standardelor moderne.
Echipa de aici ofera tururi ghidate la podgorii si pivnita, evenimente de degustare de vinuri si mese pentru grupuri de 5 pana la 15 persoane. Preturile variaza intre 75 RON / persoana si 210 RON / persoana, dar vizitatorii pot solicita si o oferta personalizata.
Domeniul Dragasi
Nu departe de Crama Stirbey, vizitatorii pot gasi Domeniul Dragaresi, cu cele peste sapte hectare de podgorii, pivnita si casa de la tara. Vizitatorii pot alege intre doua pachete de degustare - „Loyal” - 5 vinuri + neutralizatori (70 RON / persoana) si „Enthusiast” - 5 vinuri + cina gourmet (235 RON / persoana).
In plus, cazarea este disponibila la Pilgrim's House, o frumoasa casa la tara, cu cinci camere, unde turistii se pot relaxa pentru tot weekendul.
De asemenea, in zona Dragasani, in regiunea Oltenia, puteti vizita Crama Bauer, Crama Avincis, Casuta de vin Isarescu sau Casuta de vin Iordache.
Lacerta Winery
Lacerta Winery se gaseste la 100 km nord-est de Bucuresti, in satul Fintesti, judetul Buzau. Se poate ajunge usor cu masina din capitala (puteti ajunge acolo in aproximativ doua ore), asa ca acest loc ar trebui adaugat la lista „excursii de o zi din Bucuresti”. Crama include si Conacul Dorobantu, construit in 1901 pe baza planurilor celebrului arhitect Ion Mincu.
Locatia deluroasa ofera o vedere minunata a podgoriilor. Vizitatorii pot rezerva o degustare de vin aici . in plus, la cerere, pot fi organizate si vizite la crama unde se pastreaza barisele (butoaiele de vin), pivnita - locul in care se face vinul inainte de a fi depozitat in barise si domeniul viticol. Cazarea poate fi gasita si in apropiere.