Copiii si bunele maniere

Copiii si bunele maniere Copiii si bunele maniere

Adolescentii si pre - adolescentii trec prin schimbari fizice, emotionale, sociale si cognitive cu o viteza ametitoare. De cele mai multe ori, simt ca pierd controlul. De aceea, este de ajutor orice le da sentimentul ca ce se petrece cu ei si in jurul lor, este perfect normal, ca sunt stapanii situatiei. Conform no3.rosunt la o varsta la care pot intelege ca manierele sunt reflectia atitudinii lor fata de ceilalti.

Este momentul in care devin importante dimensiuni ca: intimitatea, respectul, corectitudinea, traditia, relatiile. Daca puteti sa le aratati cum bunele maniere pot imbunatati si consolida relatiile dintre oameni, ii veti ajuta sa aiba mai multa incredere in fortele proprii. 

Comunicarea cu ei este foarte importanta, desi angajarea lor in anumite conversatii cere multa rabdare. Pentru ca la aceasta varsta nu detin abilitatile sociale si verbale pentru a isi exprima sentimentele, ar trebui sa cautati ocazii in care sa le explicati cum sa spuna nu fara sa fie dezagreabili, trebuie sa negociati privilegii sau sa rezolvati posibile dispute. Ascultati-i cu atentie. Pentru adolescenti este foarte important ca punctul lor de vedere sa fie auzit.

Daca in timpul discutiei, copilul dumneavoastra se simte frustrat sau se enerveaza, reveniti mai tarziu cand spiritele sunt mai calme. Dupa ce au evoluat de la faza de copii, ajunsi la varsta de 17-18 ani, adolescentii incep sa aleaga imaginea pe care vor sa o reflecte. Reamintirea si incurajarea folosirii bunelor maniere continua sa fie o parte importanta a transformarii lor in adulti. Cum nu puteti fi mereu langa ei, majoritatea evitand sa petreaca mult timp cu parintii, trebuie sa ii invatati cum sa faca cele mai bune alegeri.

Bunele maniere nu sunt doar pentru rude si prieteni. Toate regulile invatate pana acum se aplica peste tot: la scoala, la film, in parcul de distractii, la mall, pe terenul de sport. Amintiti-le sa respecte randul, sa fie atenti cum vorbesc si mai ales ce ton si volum folosesc. ,,Multumesc!" si ,,Te rog!" raman de baza, alaturi de ,,Scuza-ma!" Lucrurile folosite se pun la loc, persoanele in varsta se respecta in orice conditii. Se respecta parerile altor adolescenti, chiar daca acestea nu coincid cu ale lor.

Invatati-va copiii cum se vorbeste la telefon. Cat de tare, cat de mult si mai ales ce se spune la telefon. Cum sunt mai importanti cei cu care sunt fata in fata. Cand telefonul se pune in modul de vibratii si cand se inchide. Cum este firesc, adolescentii sunt foarte atrasi de tehnica si de comunicare. Explicati-le cum se compune un e-mail politicos, un mesaj care sa nu ofenseze alti colegi sau prieteni, cum sa respecte corespondenta altor persoane. Invatati-i sa fie atenti la ce posteaza pe retelele de socializare, pentru ca acele posturi pot fi vazute de colegi, familie, vecini si chiar profesori. Nu trebuie sa accepte cereri de socializare cu oameni pe care nu ii cunosc.

Adolescentii iubesc muzica. De obicei la un volum mare. Din fericire acum exista castile, viata vecinilor devenind mai usoara. Trebuie sa le explicati ca atunci cand stau de vorba cu alte persoane, ambele casti se dau jos. Atentie la volumul din casti! Jocurile portabile vin cu propriile maniere: in timpul conversatiei cu alte persoane nu se joaca, nici pe strada sau la ore. Se aplica aceleasi reguli ca pentru muzica: fara sunete care pot deranja, fara sa exagereze cu timpul acordat acestora.

In legatura cu manierele din timpul mesei, vorbiti cu copiii dumneavoastra despre cum se mananca cu atentie, despre stranut, tusit, despre cum se pot scuza pentru a merge la toaleta, despre cat de tare se vorbeste etc. Se aplica aceleasi maniere ca si in cazul adultilor. Ii puteti invata despre cum se face o rezervare, despre cum si ce se comanda, despre cum se imparte nota de plata.