Copii dumneavoastra se cearta mai mereu! Isi exprima, de fapt, diferentele si invidiile dintre un frate si o sora. Acest lucru nu poate fi impiedicat… Puteti, totusi, sa inlaturati o inrautatire a situatiei. Cateva trucuri pentru a reactiona cum trebuie atunci cand izbucneste cearta!
Cand izbucneste cearta!
Copii dumneavoastra se provoaca, se ciondanesc, se incaiera! Cum este mai bine: sai pedepsim, sa-i certam, sa le interzicem sa continue… sau sa-i lasam sa-si exprime supararea, uneori destul de violenta?
Cel mai adesea se intampla ca fratii si surorile sa se iubeasca si sa se si certe in acelasi timp. Pentru multi psihologi, aceste mici certuri sunt necesare ca sa isi exprime sentimentele si sa isi scoata in evidenta diferentele. Conflictele sunt prima treapta a adaptarii sociale… invata sa spuna „eu…”! Treptat, conflictele se estompeaza sau nu se mai exprima in acelasi mod. Amestecul in rezolvarea acestor conflicte nu este o solutie sigura, daca anumite limite de siguranta au fost depasite! Cum sa administram si sa prevenim aceste certuri?
Nu interveniti pentru a lua partea celui mai mic sub pretext ca este mai neajutorat Este prima regula atunci cand se declanseaza un conflict! Facand pe politaiul, riscati sa creati comportamente tip atribuind unuia rolul de agresor, iar celuilalt pe cel de victima. Hotarand acest lucru, nu santeti foarte corect – chiar daca santeti convins de asta – si riscati ii faceti si mai invidiosi. Daca unul din copii se accidenteza si nu ati fost de fata, compatimiti-l, tratati-i rana, dar nu inculpati „vinovatul” si nu ii cocolositi pe celalalt. Nu acordati, deci, mai multa atentie celui care vine cu „para”, numai in cazul in care cearta a devenit mai violenta. Nu ati fost de fata ca sa va dati seama cine este adevaratul vinovat! Nu serveste la nimic sa intrebati cine a inceput… pentru ca este sigur ca celalalt. Si apoi, din moment ce nu ati fost prezent, nu puteti sa dati crezare unuia mai mult decat celuilalt.
Lasati-i sa se certe!
Lasati-i sa-si manifeste agresivitatea atat timp cat nu ii pune in pericol pe ceilalti. Incurajati-i sa „se bata” cu cuvintele sau sa organizeze batalii de dragul jocului, de exemplu batalii cu gadilaturi. Stabiliti impreuna cu ei regulile jocului, explicandu-le ca poate fi periculos sa isi administreze lovituri.
Definiti regulile „de viata”
Stabiliti regulile de viata pe baza respectului celorlalti. Toata lumea hotaraste in mod democratic, de exemplu: „nu intrati in camera Mariei cand ea nu este acasa!”, „nu-i luati jucariile fara sa il fi intrebat”, „nu-l deranjati pe Silviu cand se joaca”, „jucaria imprumutata trebuie inapoiata”…
Nu ii obligati…
sa fie draguti unul cu celalat daca nu au chef, sau sa isi imprumute jucariile ori sa actioneze impotriva propriei vointe pentru a-i impaca. Si nu ii judecati prea repede, ati risca sa le creati un sentiment al culpabilitatii ca nu isi iubesc indeajuns fratele. Nu ii spuneti „esti un baiat rau”, „fii dragut cu fratele tau, nu ti-a facut nimic” etc. Dati-le exemple: fiti gata sa imprumutati, sa ascultati, sa respectati dorintele celuilalt, sa fiti intelegator, rabdator etc… Nu este atat de usor sa fii parinte!
Evitati pedepsele
Daca au avut loc stricaciuni, daca au fost sparte lucruri, nu pedepsiti, ci cereti-le copiilor sa isi repare greselile. Chiar daca exista unul care a declansat cearta, celalalt nu poate sa fie total strain de faptul ca cearta a degenerat. Faptul de a stabili in mod egal responsabilitatile ii pune pe picior de egaiitate, fara „victime” sau „tortionari”.