Un alt efect secundar al tuturor proteinelor dintr-o dietă bogată în carne este faptul că poate prelua multă apă din corpul tău pentru a o prelucra, lăsându-te deshidratat.
Deși proteinele sunt cruciale pentru sănătate, inclusiv construirea și repararea mușchilor, oamenii tind să creadă că au nevoie de mai mult decât au de fapt.
Recomandarea oficială pentru proteine este de aproximativ 0,36 grame pe kilogram de greutate corporală pentru majoritatea persoanelor sedentare și chiar sportivii nu au nevoie de mai mult de aproximativ un gram per kilogramă de greutate corporală în fiecare zi.
Mai mult decât atât, iar corpul tău va folosi mai multe lichide pentru a elimina excesul de azot, potrivit cercetărilor . Dacă nu beți suficientă apă pentru a compensa, puteți ajunge să vă simțiți slab, cu capul ușor sau altfel neplăcut.
Este adevărat că dietele bogate în proteine pot ajuta la atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, ajutându-vă să rămâneți mai mult timp după masă și oferind un ușor avantaj pentru arderea caloriilor din cauza termogenezei (vezi diapozitivul anterior).
Dar dacă aceasta include proteine animale, este important să fiți conștienți de faptul că anumite tipuri de carne pot fi extrem de calorii, ceea ce înseamnă că ambalează mai multe calorii pe mușcătură decât alte alimente (cum ar fi legumele, de exemplu).
Cei care au cele mai multe calorii includ tăieturi mai grase de carne și produse procesate precum hamburgeri de restaurant, slănină, șuncă și cârnați.
Așadar, dacă încercați să slăbești, optează pentru tăieri slabe de carne de vită și carne de pasăre sau pește, toate tind să aibă mai puține calorii pe porție.
Studiile au legat constant consumul mai mare de carne roșie și procesată la un risc crescut de anumite tipuri de cancer, precum și de boli cardiovasculare.
Carne prelucrate precum șuncă, slănină, cârnați și câinii fierbinți sunt deosebit de culpabile datorită faptului că majoritatea sunt tratate cu conservanți chimici numiți nitrați . S-a constatat că aceste substanțe chimice sunt asociate cu un risc mai mare de cancer la colon, rinichi și stomac.
Cercetările recente au pus sub semnul întrebării studiile epidemiologice care leagă carnea cu riscurile pentru sănătate, sugerând că poate este mai puțin riscant decât am crezut. Cu toate acestea, autorul principal al acestui studiu s-a dovedit că a primit finanțare de la industria cărnii de vită , iar majoritatea experților medicali și nutriționiștilor în domeniu continuă să recomande consumul de carne cu moderație pentru a reduce riscul de boli cronice.