Constructorii romani incep anul dupa o crestere puternica in 2020

  • Marţi, 23 Martie 2021
  • Afaceri
  • Publicat de
constructii constructii

Volumul lucrarilor de constructii din Romania a scazut in ianuarie cu 3,6 de procente fata de aceeasi luna a anului 2020, o performanta negativa care vine dupa rate de crestere de doua cifre anul trecut.

Ianuarie este de obicei o luna lenta pentru sectorul constructiilor, dar anul acesta nu se poate da vina pe vremea, care a fost bine, pentru performanta dezamagitoare.

Volumul lucrarilor de inginerie civila a crescut cu 17 de procente fata de anul anterior si este deja (in termeni ajustati sezonier) cu aproape 12 de procente peste nivelul dinaintea crizei din februarie 2020.

Insa cifra de afaceri per total pe anul 2020 a inregistrat cresteri chiar in contextul Pandemiei.

Per ansamblu, indicele lucrarilor de constructii este chiar sub nivelul dinaintea crizei (-0,1 de procente), dar acest lucru se datoreaza proiectelor Guvernului.

Lucrarile segmentului rezidential raman cu aproape 16 de procente fata de nivelul dinaintea crizei si cele din segmentul nerezidential - cu aproape 23 de procente.

Cu toate acestea, sectorul nerezidential a prosperat anul trecut pe fondul unei perspective solide a segmentului industrial si logistic. intre timp, segmentul rezidential a crescut selectiv in orasele de primul nivel si in special in Bucuresti, in timp ce nu a reusit sa creasca la nivel national, deoarece sa recuperat deja mai devreme si a ajuns la saturatie.

Cum o afacere de turism local face fata pandemiei

Intr-un sector al turismului si turismului, care a avut succesul pandemiei coronavirusului, un antreprenor roman a vazut o cerere crescuta pentru reteaua de cazare recent deschisa de case situate in zone indepartate, accesibile intr-un sistem de autoservire.

Pasiunea pentru turism si experienta in sectorul constructiilor au stat in spatele deciziei lui Costi Zarnescu de a infiinta reteaua Rentakub, oferind case din lemn situate in zone indepartate ale tarii, disponibile pentru inchiriere intr-un sistem de autoservire, printr-o platforma dedicata . Reteaua vizeaza atat turistii, cat si antreprenorii interesati sa inceapa o afacere turistica prin achizitionarea unor astfel de case si oferirea acestora pentru inchiriere.

Nu este prima sa experienta in sectorul turismului, avand infiintata in 2003 o agentie de turism care vizeaza piata franceza si, in special, cei interesati de eco-turism. „Afacerea turistica a fost pasiunea mea in anii 2000. Nu pot spune cum a inceput”, a spus Zarnescu pentru Romania-Insider.com. Mai tarziu, a aparut ideea caselor din lemn si el a cofondat EcoKit, un producator de case din lemn, o afacere de la care a iesit anul trecut. „in jurul anului 2014-2015, am decis sa construim o linie de case de vacanta de inchiriat, unde sa ne ducem familiile si prietenii, apoi sa le raspandim in toata Romania. Asa a aparut Rentakub. ”

Investitia pentru inceperea proiectului s-a intins pe mai multi ani, incepand cu 2018, se ridica la 250.000 euro, inclusiv promovarea si satul de vacanta din Slanic Moldova, dezvoltat pentru a arata cum functioneaza conceptul Rentakub.