Cluj-Napoca, din vestul Romaniei, a ajuns la runda finala a competitiei Capitalei Europene a Inovarii 2020.
Finantata de programul de cercetare si inovare al UE, Orizont 2020, concurenta recunoaste orasele europene care dezvolta ecosisteme de inovare pentru a aborda provocarile publice si a imbunatati viata oamenilor.
Clujul s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani, ba chiar a preluat stafeta ca leader pe piata, in fata Bucurestiului, la IT, oras inteligent, tranportul in comun. Traiul de viata se afla in continua crestere, dezvoltare, unde angajatii au un salariu mediu pe economie de 3.800 de lei. La aceasta suma acestia nu mai beneficiaza de deducerea personala, incasand un salariu net de 2230 de lei.
Douasprezece orase din noua tari se afla in etapa finala a concursului. Cluj-Napoca se afla in runda finala alaturi de Espoo (Finlanda), Gent (Belgia), Groningen (Olanda), Helsingborg (Suedia), Leeuwarden (Olanda), Leuven (Belgia), Linz (Austria), Milano (Italia) , Reykjavik (Islanda), Valencia (Spania) si Viena (Austria).
Un juriu format din experti independenti a selectat cei 12 finalisti analizand modul in care orasele folosesc solutii inovatoare pentru a raspunde provocarilor societatii, modul in care folosesc astfel de practici in procesul de dezvoltare urbana si modul in care implica comunitati locale largi in luarea deciziilor.
Orasul castigator va primi titlul de Capitala Europeana a Inovarii 2020 si 1 milion de euro „pentru a-si sustine activitatile de inovare si pentru a-si spori capacitatea de a conecta persoane fizice, sectorul public, mediul academic si intreprinderile pentru a furniza beneficii pentru societati pentru comunitatile sale”. Cinci concurenti vor primi 100.000 de euro fiecare.
Comisia Europeana va anunta castigatorul si clasamentul concursului Capitala Europeana a Inovarii 2020 in cadrul Zilelor Europene de Cercetare si Inovare, care va avea loc in perioada 22-24 septembrie.
"Inovatia este esentiala pentru orase pentru a asigura o redresare durabila dupa perioade dificile. Cand orasele cultiva ecosistemele de inovare, astfel incat actorii si cetatenii sa inoveze sa colaboreze si sa colaboreze, acestea isi dezvolta si rezistenta.
A sasea editie a Premiului Capital European pentru Inovare este prevazuta sa va fi un alt concurs puternic si va prezenta cele mai bune practici inovatoare care conduc orasele europene inainte ", a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultura, educatie si tineret, intr-un comunicat de presa care anunta finalistii la titlu.