Circuite pentru testarea autovehiculelor in Romania

Circuit auto Circuit auto

Companiile care dezvolta tehnologii pentru vehicule inteligente si autonome vor avea un circuit pentru testarea unor astfel de vehicule in Romania, dezvoltat de administratia locala din judetul Cluj.

Proiectul depus de Consiliul Judetean Cluj pentru obtinerea finantarii europene a trecut de etapa de preselectie, primind dupa evaluare 94,75 puncte din maximum 100.

Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si companii care au centre de inginerie in Romania, precum Robert Bosch sau Porsche Engineering Romania, si-au manifestat interesul pentru sustinerea si utilizarea acestui centru de testare.

Centrul pentru Inovatie, Testare si Promovare Cluj (CITPC) va fi infiintat sub forma unui sistem integrat. Momentan poti afla informatii utle cu privire la rute auto utilizand aplicatia distante-rutiere.com

Acesta va oferi o serie de facilitati cum ar fi laboratoarele specializate pentru dezvoltarea tehnologiilor si sistemelor si un circuit cu diverse componente pentru a asigura testarea in siguranta a sistemelor si tehnologiilor. De asemenea, va fi un sistem de promovare prin infrastructura multifunctionala dedicata antreprenoriatului.

Centrul va asigura conexiunea dintre universitatea, mediul de cercetare si dezvoltare si mediile private si publice.

De asemenea romanca Daniela Rus face parte dintr-o echipa de ingineri din MIT-ul universitatii americane de top care a dezvoltat un sistem care ajuta masinile autonome sa vada in jurul colturilor pentru a evita mai bine accidentele, a informat local Startupcafe.ro, citand MIT News.

Noul sistem poate sesiza mici modificari ale umbrelor la sol pentru a determina daca exista un obiect in miscare care vine dupa colt.

Masinile autonome ar putea utiliza sistemul in viitor pentru a evita rapid o posibila coliziune cu o alta masina sau pieton care vine din jurul coltului cladirii sau intre masinile parcate. Dar acest sistem ar putea fi folosit si in interiorul cladirilor. De exemplu, in viitor, robotii vor putea evita sa loveasca oamenii atunci cand navigheaza pe holurile spitalului pentru a livra medicamente.