Cine este și ce face Asociația Gutenberg?

Cine este și ce face Asociația Gutenberg? Cine este și ce face Asociația Gutenberg?

Asociația Gutenberg este singurul ONG pentru studenți vorbitori de limba germană din România. Hai să aflăm mai multe de la membrii acesteia, legat de ce au făcut pe parcursul anilor de activitate.

Organizația a pornit din Cluj, în anul 2009, cu diverse evenimente și activități, iar din 2010 a lansat o școală de vară. 

Școala de vară Gutenberg

Școala de vară Gutenberg este cea mai mare școală de vară pentru elevi vorbitori de limba germană din sud-estul Europei, spun cei de la Gutenberg. Spre exemplu, în anul 2018, au avut 205 de elevi participanți din 43 de orașe, iar cu invitați, voluntari și echipă de organizare au fost peste 270 de persoane implicate în acest mare proiect. Cam așa arată o evoluție de 9 ani într-o poză:

Toate aceste ”tricouri galbene” din imagini sunt tineri plini de energie și dornici să se implice activ în comunitățile din care fac parte și să genereze sau să contribuie la a avea un impact pozitiv în jurul lor, prin acțiunile și atitudinile formate. Astfel, studenții membri și alumni Gutenberg le-au creat oportunități de formare continuă și de dezvoltare personală, reunite sub numele de: 

Rețeaua națională a organizațiilor Gutenberg

Rețeaua Gutenberg este cadrul în care elevii pot face diverse proiecte și evenimente în școala lor, având parte de sprijinul financiar și de know-how-ul celor din organizația mamă din Gutenberg Cluj. Elevii au oportunitatea să organizeze proiecte sub numele Gutenberg, dacă depun un formular de aplicație, înainte de începerea fiecărui an școlar. Fiecare astfel de licență trebuie să fie coordonată de o echipă de 5 elevi,având diverse responsabilități. Harta alăturată cuprinde organizațiile active în anul 2019.

Pe lângă organizațiile de elevi, există 3 organizații studențești în București, Cluj și Iași.

Toate aceste echipe organizează tabere în limba germană pentru elevi de diferite vârste, nivele lingvistice și preferințe. Astfel, s-au pus bazele următorului site:

TabaraDeGermana.ro

Pe acest site se găsesc tabere în limba germană pentru elevi de toate vârstele, de la clasa 0, până la clasa a 12-a. Unele din aceste tabere sunt organizate în orașele amintite mai sus (Cluj-Napoca, București, Iași), iar altele se desfășoară la munte. În zone precum Munții Apuseni, Valea Prahovei sau Valea Oltului, elevii pot învăța, atât limba germană, cât și subiecte precum educație politică, teatru și improvizație, științe, artă, digital & IT etc.. Tematicile și vârstele participanților diferă în funcție de perioadă sau zonă geografică. Cel mai bine este să accesați site-ul www.TabaraDeGermana.ro și să vedeți direct acolo care sunt toate opțiunile și detaliile acestor tabere. Iar pentru o ofertă și mai diversificate de tabere și proiecte educaționale, vă invităm să accesați și site-ul www.TabaraDeVara.ro.

În timp ce elevii organizează proiecte în școli și în comunitățile din care fac parte, studenții nu se lasă nici ei mai prejos! Membrii organizațiilor studențești organizează proiectele cadru (precum Școala de vară Gutenberg), dar și multe alte inițiative pentru studenți și absolvenți. Primul proiect demn de menționat este MeinJob:

MeinJob - platforma de joburi pentru vorbitori de limba germană

Început ca un proiect al organizației, MeinJob.ro a ajuns să fie un startup independent (fondat de membri ai organizației), care a adunat la un loc, pe parcursul anilor, peste 100 de firme care angajează vorbitori de limba germană în România. 

Pe lângă platforma online, inițiativa MeinJob cuprinde și 2 publicații, pe care le distribuie studenților și tinerilor vorbitori de germană, în cele mai mari centre universitare din țară: publicația de carieră și joburi în limba germană - Revista MeinJob, precum și o publicație practică pentru organizarea anului academic - Agenda Studentului.

Nu în ultimul rând, deoarece deseori membrii organizației sunt întrebați dacă nu cumva cunosc pe cineva care ar putea să le predea limba germană sau le pot recomanda niște cursuri de limba germană, în special în Cluj, aceștia au decis să pună bazele următorului proiect:

InvataGermana.ro 

Acest site își propune să fie ”the place to be” în online pentru învățarea limbii germane, în România, și să depună eforturi constante și active să îi ajute pe doritori cu sfaturi, resurse și oportunități. Prin intermediul acestui site, Centrul de limba germană Gutenberg (startup al Asociației Gutenberg) organizează cursuri periodic, pentru diferite nivele lingvistice. Despre aceste cursuri de limba germană din Cluj, vă invităm să citiți mai multe informații pe site.

De asemenea, vă punem la dispoziție și platforma Germana.ro care își propune să devină punctul central al limbii germane în România, pe Internet - aici găsiți totul despre germană, așa că, urmăriți-ne îndeaproape!