Cine a fost Spartacus?

  • Vineri, 30 Aprilie 2021
  • Divertisment
  • Publicat de
cine a fost spartacus cine a fost spartacus

Spartacus este unul dintre cei mai cunoscuți gladiatori din istorie. El a fost conducătorul celei de-a treia răscoale a sclavilor, ce a avut loc în Republica Romană intre 73 și 71 înainte de Hristos.

 

Spartacus s-a născut în Tracia, undeva în jurul anului 109. Provenea dintr-o familie simplă, de păstori. Apoi a luptat în rândurile soldaților romani, dar a fost prins și vândut ca sclav. Ulterior, el a fost obligat să urmeze școala de gladiatori a lui Batiatus din Capua și a devenit un gladiator faimos în acele vremuri.

 

El a rămas însă în istorie mai degrabă pentru faptul că a condus sclavii în cea de-a treia răscoală a lor. Astfel, împreună cu 70 de alți gladiatori de la școala din Capua a reușit să evadeze. La scurt timp a organizat o armată care a ajuns să aibă 70 de mii de oameni.

 

Armata era condusă de Spartacus și de alți trei sclavi, Gannicus, Crixus și Oinomanus. În anii ce-au urmat s-au dus multe lupte împotriva romanilor. O mare victorie a fost împotriva generalului Publius Varinus, dar armata condusă de Spartacus a învins 4 legiuni romane.

 

Spartacus e prezent în zilele noastre în jocuri și filme

 

Fiind unul dintre cei mai cunoscuți luptători din istorie, Spartacus este prezent în zilele noastre în numeroase jocuri, filme, seriale și documentare.

 

Printre cele mai cunoscute jocuri video despre Spartacus se află Spartacus Legends, Spartacus Gladiator of Rome și Swords of Sandals Spartacus.

 

De asemenea, în secțiunea casino NetBet este disponibil slotul Spartacus Megaways. Acesta are o grafică excelentă și o muzică ambientală care imită sunetele victoriei din perioada romană. În jocul disponibil pe NetBet, operator licențiat care oferă și o gamă variată de pariuri sportive, printre simboluri se află Spartacus, gladiatorul cu sabie, tigrul, masca de fier, scut și sabie și diverse topoare.

 

Totodată, despre Spartacus s-au făcut peste 20 de filme și seriale. Cel mai cunoscut serial este Spartacus, care a rulat între 2010 și 2013. Acesta prezintă povestea lui Spartacus din perioada în care era aliatul romanilor, până când a ajuns să lupte împotriva lor.

 

Cum a murit Spartacus

 

Visul lui Spartacus a fost dintodeauna să ajungă în Sicilia pentru a o scăpa de dominația romană. Această încercare i-a adus în cele din urmă și moartea.

 

În prima sa tentativă, el a încercat să convingă niște pirați să îl treacă în Sicilia, dar aceștia l-au înșelat și au vrut să-l omoare. Totuși, Spartacus a scăpat de pirați, dar nu și de probleme. Astfel, generalul roman Crassus a încercat și el să-l omoare, închizându-i fâșia de pământ ce separă Marea Ionică de Marea Tireniană, prin intermediul unui șanț adânc. Totuși, Spartacus a reușit să treacă mai departe după ce a umplut aceste șanțuri cu trupurile celor uciși și cu cadavrele cailor morți.

 

Astfel, Spartacus a ajuns la Brundisium, însă o parte dintre sclavii conduși de Gannicus și Castus au plecat. S-au dus lupte grele cu armata romană de aici, iar 13 mii de sclavi au murit, printre care s-au aflat și Crixus și Oinomanus.

 

În cele din urmă, sclavii au fost învinși de trupele conduse  de generalii Pompei și Lucullus. În ultimele clipe din viață, Spartacus a încercat în anul 71 înainte de Hristos să-l ucidă pe Crassus, dar a fost ucis în luptă. Ulterior, ceilalți 6.000 de sclavi au fost crucificați pe drumul de la Capua din Roma.

 

Spartacus rămâne însă cel mai bun gladiator roman din istorie și e considerat cel mai mare dușman al Romei după Hannibal.