Chipsurilor de cartofi, istoria lor

  • Sâmbătă, 26 Noiembrie 2022
  • Diverse

Indiferent dacă le numiți chipsuri sau chipsuri, suntem cu toții familiarizați cu acest favorit al fanilor printre gustări. Varietatea de arome este nesfârșită și aproape toată lumea din întreaga lume le iubește. Dar te-ai gândit vreodată cum a apărut de fapt această gustare?

S-au născut chipsurile de cartofi în 1853, când un bucătar din New York pe nume George Crum i-a servit o masă lui Cornelius Vanderbilt, căruia nu-i plăceau cartofii prăjiți groși și i-a trimis înapoi la bucătărie. Ca răspuns, Crum a prăjit niște talie de cartofi foarte subțiri, aproape ca o insultă la adresa criticului său. Dar chipsurile au fost bine primite, iar lumea gustărilor s-a schimbat pentru totdeauna. 

Oricât de fascinantă ar fi această poveste, de fapt nu este adevărată. Istoricii încă nu au idee care este povestea reală, dar bănuiesc că este mai corect să spună că bucătarul a ajutat la popularizarea ei, decât la inventarea ei. Deci, de unde a venit?

Chiar dacă nu a inventat chipsurile de cartofi, George Crum a avut un rol în a le face populare. Când Crum și-a deschis restaurantul, Crumbs House, unul dintre lucrurile care l-au făcut ridicol de popular a fost coșul cu chipsuri pe care le punea pe fiecare masă. Potrivit lui Snopes, Herman Lay a fost unul dintre primii oameni care au făcut chipsuri de cartofi într-un efort comercial. Și produsul său a câștigat popularitate datorită unui zvon bizar. Zvonurile susțineau că chipsurile aveau o anumită calitate afrodisiacă și nu este genul de afirmație pe care vânzătorul întreprinzător ar încerca să nege.