Cheile Varghisului, destinatia secreta din Transilvania

  • Marţi, 12 Mai 2020
  • Turism
  • Publicat de
Cheile Varghisului Cheile Varghisului

Rezervatia naturala a Cheilor Varghiului, una dintre cele mai salbatice, mai spectaculoase si pitoresti zone ale Transilvaniei, locul ideal pentru drumetii si speologii.

In partea de nord a muntilor Persani, la granita dintre judetele Covasna si Harghita, ascunse de vederea oamenilor, Cheile Varghisului se intind de-a lungul unui parau. Daca te aventurezi in padurile de fag, tei si artar, vei descoperi un loc magic, cu turnuri de calcar, pante abrupte, vai, "bulevarde", rape adanci si peste 120 de pesteri de diferite dimensiuni.

Aceste cavitati pastreaza valori arheologice, speleologice si paleontologice de importanta internationala. Turistii vin aici in cautarea celei mai mari populatii de lilieci din Romania si posibilitatea de a explora unele dintre pesteri.

Din Brasov, aplicatia calculator rute auto indidica traseul rutier de doar 70 km pana in satul Varghis. Apoi, daca urmati indicatoarele, un drum sinuos, ingust, dar asfaltat, te va duce la intrarea in rezervatia naturala. Aceasta zona se poate accesa si din Odorheiu Secuiesc sau Meresti.

Dupa ce platiti o taxa de intrare modesta, veti merge pe o pajiste unde turistii pot sa faca tabara. Putin mai departe, padurea te tine la adapost de soare. Aerul devine umed si racoros pe masura ce inaintati in canion, iar dea lungul cursul raului Varghis, frumusetile naturale se desfasoara.

Podurile din lemn care se balanseaza sub greutatea trecatorilor leaga malurile raului, facand calatoria si mai interesanta. Drumetia devine mai dificila, dar nu atat de provocatoare. Desigur, pana cand veti ajunge sa explorati prima pestera. Pentru a face acest lucru in conditii corespunzatoare, veti avea nevoie de haine usoare si calde.

Natura luxoasa a Transilvaniei

Trei trasee marcate traverseaza cheile. Unul dintre cele mai cuprinzatoare dintre ele va permite sa descoperiti pesterile, podurile si raul de la baza muntelui si apoi, dupa ce parcurgeti o panta abrupta, vei fi recompensat cu o vedere de 360 de grade de sus. Veti vedea o parte din cheile de 4 kilometri si zona vasta impadurita a muntilor Persani, care adaposteste multe specii de animale, pasari si plante.

Pentru orice traseu pe care il parcurgeti, doua ore este timpul recomandat pentru a traversa cheile de la un capat la celalalt. Luati in considerare timpul petrecut pentru intoarcere si admirati privelistea. Deoarece traseele nu sunt dificile, veti intalni multe familii cu copii in cautarea unor aventuri.

Sfatul meu este sa vizitati zona in curand, cand Cheile Varghisului reprezinta unul dintre cele mai interesante fenomene din Carpatii Orientali.