Cerere demisie - Ghid complet

  • Vineri, 2 Februarie 2024
  • Afaceri
  • Publicat de
Cerere demisie - Ghid complet Cerere demisie - Ghid complet

A-ți da demisia poate fi un moment important în cariera ta. Este esențial să înțelegi procedura corectă de demisie, astfel încât procesul să decurgă cât mai neted posibil și să menții un raport profesional cu fostul angajator. Acest ghid complet vă va ajuta să înțelegeți cum se redactează corect o cerere de demisie.

Ce înseamnă demisia?

Demisia reprezintă actul unilateral de voință al angajatului de a înceta contractul de muncă. Este dreptul fundamental al angajatului și nu poate fi restricționat de angajator.

Procesul de demisie

Procesul de demisie începe cu redactarea unei scrisori prin care anunțați intenția de a vă demite. Este politicos să discutați intenția de a vă demite cu superiorul direct înainte de a trimite scrisoarea, astfel încât să nu fie surprins.

Cum să întocmiți o cerere de demisie?

O cerere de demisie nu trebuie să fie complicată. Trebuie să fie clară, concisă și să conțină toate informațiile necesare.

Unde să începeți

Începeți cu data când veți trimite scrisoarea și numele dvs. complet.

Părțile implicate

Menționați numele superiorului căruia i se adresează scrisoarea și numele companiei.

Corpul scrisorii

Prima linie a corpului scrisorii ar trebui să indică intenția dvs. de a vă demite și să precizeze data în care demisia va deveni efectivă. Este considerat standard să oferi angajatorului un preaviz de două săptămâni.

Mulțumiri

Chiar dacă sunteți nerăbdător să plecați, exprimați-vă aprecierea pentru oportunitățile pe care le-ați avut. Demisia dvs. va fi mai bine primită dacă păstrați un ton pozitiv.

Încheiere

În încheiere, puteți preciza că sunteți dispus să oferiți ajutor în procesul de tranziție. Este o idee bună să încercați să părăsiți compania cu o impresie bună.

Semnătura

Semnătura dvs. oficială ar trebui să închidă scrisoarea.

Exemplu de cerere de demisie

Data: [ziua, luna, anul] 

Către,

[Numele superiorului dvs.]

[Numele companiei]

Stimate/doamnă/domnule [Numele superiorului dvs.],

Prin prezenta, îmi dau demisia din funcția de [ocuparea dvs. curentă] din [Numele companiei], cu efect începând cu data de [data demisiei dvs. cu două săptămâni înainte].

Aș dori să vă mulțumesc pentru oportunitățile de dezvoltare profesională pe care le-am avut în timpul activității mele la [Numele companiei].

Sunt dispus să ajut în procesul de tranziție și să îmi predau sarcinile în așa fel încât să nu existe întreruperi în activitatea dvs.

Vă mulțumesc pentru înțelegere.

Cu stimă,

[Numele dvs.]

Ce trebuie să faceți după înaintarea demisiei?

După ce ați înaintat demisia, este de așteptat să onorați preavizul de două săptămâni. Este importantă predarea sarcinilor în mod corespunzător și a nu lăsa lucruri neterminate.

Site-ul Calculator-Salariu.net oferă un ghid detaliat pentru angajații care doresc să își dea demisia. Acesta explică procedurile și drepturile conform Codului Muncii, perioada de preaviz, și chiar oferă un model pentru o cerere de demisie.

Concluzie

Demisia poate fi un proces emoțional și stresant, însă cu procesul corect și o atitudine profesionistă, puteți face acest pas cu încredere. Acest ghid vă oferă toate informațiile necesare pentru a redacta o cerere de demisie eficientă și corespunzătoare.