Cele mai cunoscute esente de parfumuri

Cele mai cunoscute esente de parfumuri Cele mai cunoscute esente de parfumuri

Tuberoza: Coplesitoare, ametitoare, obsesiva, puternica si subjuganta

Iata cum suna descrierea acestei flori albe, in forma de trompeta; astfel, ea e rezervata aproape exclusiv industriei parfumului. Moleculele mirositoare ale tuberozei continua sa se innoiasca si dupa

Originara din Mexic, tuberoza a fost introdusa in Occident in secolul XVI si e cultivata in zilele noastre in Italia, Spania, Egipt, Maroc si, mai ales, in India.

Infloreste in august si se culege pana in septembrie.

Corolele acestei flori sunt tratate repede si cu cea mai mare grija. In epoca Renasterii italiene, fetelor li se interzicea sa se plimbe prin gradinile de tuberoze, pentru a nu fi imbatate de parfum si a se lasa urmarite de barbatii innebuniti de acest parfum erotic.

Istoria ne spune ca mirosul de tuberoza indispune femeile insarcinate. Atunci, Doamna de La Valliere, pentru a o face pe regina sa creada ca nu e insarcinata cu regele, si-a pus buchete de tuberoze in camera.

Simbol al senzualitatii, regasim parfumul tuberozei in parfumul Poison (Christian Dior), Chloe (Karl Lagerfeld), Jardins de Bagatelle (Guerlain).

Smirna

Smirna este una dintre esentele cele mai vechi, care, impreuna cu tamaia, a fost oferita copilului Iisus de catre Regii Magi. Aceasta rasina e produsa de arbusti spinosi care se gasesc in Somalia, Etiopia, Sudan si in Peninsula Arabica. Arborele de smirna poate atinge si 6 metri.

La sfarsitul lui august, incep sa apara flori albe si verzi, iar in trunchiul arborelui se formeaza noduri. El este atunci incizat si, in urma acestei operatii, se va scurge o rasina galbena, care se va usca pe trunchiul arborelui. Va deveni maron si va fi culeasa in timpul lunilor de vara.

Supranumita si balsam de la Mecca, aceasta rasina este inca utilizata in cadrul ceremoniilor religioase, insotita adesea de tamaie.

Arabii o pastreaza in saculete pe carele tin in dulapuri.

Ea intra in compozitia balsamurilor egiptene si serveste chiar ca ingredient medicinal. Uleiul sau esential are proprietati calmante, antiseptice si cicatrizante. Mirosul sau foarte aromat e folosit in cateva parfumuri rare precum Parfum Sacre de Caron.

Santalul

Santalul alb (Santalum alba) e originar din India; se gaseste, de asemenea, in Madras, Timor, Sri Lanka si in Indonesia. Cultivat in India de 4000 ani, nu e utilizat in parfumerie decat de la inceputul secolul XX.

Santalul e o planta parazita, radacinile sale fixandu-se pe radacinile altor arbori pentru a se hrani cu seva lor. Trebuie sa treaca 30 ani pentru a ajunge la inaltimea ideala, inainte de a fi taiat. Arbore sacru in India, santalul provine, mai ales, din regiunea Mysorului.

Mirosului santalului e destul de persistent si cu notele florale si orientale. Lemnul de santal nu mucegaieste, iar viermii nu-I ataca. Santalul parfumeaza in mod natural portile templului fabricate cu lemnul sau. Femeile indiene folosesc uleiul de santal pentru stralucirea parului. Esenta sa este, de asemenea, folosita in ritualurile religioase hinduse, musulmane si budiste. Aceasta esenta devine din ce in ce mai scumpa; exista c6pii sintetice, dar ele nu pot egala mirosul sau natural.

O alta specie de santal e originara din Australia, dar nu e cea mai cautata