Cele mai bune metode de cotraceptie, pro sau contra

Minipilulele actuale se prezinta: monofazic (cele doua componente sunt identice in fiecare pilula, dar variaza de la o marca la alta), bi sau trifazice (cele doua componente variaza in cursul ciclului). Acestea reflecta incercarile laboratoarelor pentru a se ajunge la cea mai buna toleranta (de exemplu – evitarea sangerarilor usoare care apar intre cicluri).

Micropilulele nu contin decat progestative intr-o doza foarte mica. Ele nu actioneaza asupra ovulatiei, ci asupra secretiei. Aceste pilule sunt utilizate in cazul alaptarii sau la contraindicatia utilizarii altui mijloc de contraceptie mai eficace. Acestea provoaca sangerari slabe, neprevazute si repetate.

Pilula de a doua zi: ea se recomanda in cazul unui raport sexual fara alte masuri de contraceptie, in 72 de ore de la consultatie. Acesta este un mijloc de protectie, nu unul de contraceptie.

Pilula fara estrogen este foarte eficace; ea actioneaza asupra ovulatiei si poate fi administrata in cazul contraindicatiei pilulei clasice. Acest medicament este disponibil de putin timp. Inconveniente: este una dintre cele mai scumpe pilule, produce pete brune care pot aparea brusc. Indicatii: alaptare, varsta peste 35 de ani, fumat, risc cardio­vascular, hipertensiune arteriala, diabet, migrene.

Sterilet, diafragma Si prezervative

Steriletele sunt plasate in interiorul uterului. Exista sterilete de plastic, sterilete de arama si sterilete cu progesteron.

Singurele folosite astazi sunt cele de arama si cu progesteron. Rata de esec a steriletelor de arama este de 1%. Steriletul cu progesteron este foarte eficient. El poate fi pastrat , in functie de model, intre 3 si 5 ani.

Ciclurile in general sunt abundente, in cazul steriletului de arama; uneori pot aparea scurgeri menstruale anormale prelungite (exceptandu-se cazul steriletului cu progesteron, unde acestea au cam disparut, ceea ce a facut ca aceste sterilete sa fie considerate confortabile).

Introducerea steriletului la femeile care nu au avut copii nu este recomandata de teama aparitiei infectiilor, care pot antrena sterilitatea. Pentru o alta sarcina este suficienta inlaturarea steriletului. Sunt posibile sarcinile extrauterine, pentru ca steriletele nu inhiba ovulatia. Intarzierea ciclurilor ar trebui sa va ingrijoreze.

Diafragmele nu sunt prea folosite. Sunt mult mai greu de procurat. Rata de esec este mai mare.

Prezervativele sunt, de asemenea, un mijloc de protectie impotriva SIDA si a altor maladii sexuale transmisibile. Se recomanda folosirea lor concomitenta cu un spermicid.

Metodele naturale

Ele sunt bazate pe observarea temperaturilor sau pe examenul secretiei, avand o rata de esec cuprinsa intre 10 si 30 %.

Retragerea: metoda este utilizata des si spontan de catre cupluri. Rata de esec este importanta si duce la frustrare psihologica.

Aceste date sunt pur informative, consultati medical daca doriti mai multe informatii avizate.

AutPublic