Cele mai bune carti de tipare in moda

Cele mai bune carti de tipare in moda Cele mai bune carti de tipare in moda

Una din problemele majore ale designerilor romani o reprezinta tiparele. Fara o scoala puternica in domeniu, fara documentatie disponibila si la zi dar mai ales fara experienta in domeniu, hainele arata cum arata. Probabil rezultatul cel mai evident se manifesta prin numarul mare de rochii de seara improvizate "artistic" sau "drapate", lipsa jachetelor si a pantalonilor din colectii. fashionsales.ro iti prezinta cele mai bune carti de tipare in moda:

Tiparele s-au invatat din carti vechi de croitorie, prin adaptarea celor din Burda sau tiparele furate de la fabricile care lucrau lohn pentru strainatate.

La Paris au inceput sa apara in ultimii doi ani o serie foarte generoasa de carti de tipare scrise de cativa dintre profesorii care predau acest domeniu in scolile de design. Le-am consultat pe toate si am facut o selectie cu cele mai bune carti. Nu se gasesc in toate librariile (insa sunt la cea de la Luvru) fiind publicate in tiraj mic, dar sunt disponibile online via amazon. Toate sunt volume groase, cu multe desene si calcule dar mai ales cu explicatii in detaliu pentru designeri.

Fata de cartile americane ele au avantajul ca folosesc sistemul de masuri european si cel metric, dar mai ales, ofera o serie de detalii tipice pentru croiul parizian (ma gandesc la manecile Dior si cele Chanel sau cateva elemente de constructie din haute couture). Un manual comun de croi este deja primul pas pentru un look occidental.

Prima serie o reprezinta 4 tomuri de moda scrise de Teresa Gilewska.

1.Bazele tiparelor si modelismului in moda - Le modelisme de mode : Tome 1, Coupe a plat, les bases 2. Tipare si transformari - Le modelisme de mode : Tome 2, Coupe a plat, les transformations

3. Bazele mulajului - Le modelisme de mode : Tome 3 : Moulage, les bases

4. Croitorie, montare si finisare - Le modelisme de mode : Tome 4 : Couture montage et finition des vetements

Esmod, una dintre cele mai vechi si apreciate scoli de moda s-a lansat la randul ei in publicarea manualelor care in trecut erau greu de gasit. O mare parte din informatie era disponibila doar celor care urmau cursurile scumpe acum exista ... bilingv.

1.Vestimentatia feminina - bazele pentru fuste, corsaj, bluze si rochii -Le vetement feminin: Tome 1, Les bases de jupes, de corsages, de chemisiers et de robes

2. Vestimentatia feminina - bazele pentru taior, mantou si pantalon - Le vetement feminin: Tome 2, Les bases du tailleur-manteau et du pantalon

3. Vestimentatia pentru copii - Le vetement d'enfant

4. Metoda de gradare a tiparelor - Methode de gradation