Ce sunt ursitoarele botez?

Desi ursitoarele pentru botez au la baza un obicei pagan pe care Biserica il respinge, aceste zane frumoase au inceput sa fie nelipsite de la primul eveniment important din viata unui bebelus.

Ele completeaza decorul de botez si par sa imbine traditia romaneasca, folclorul si ritulurile vechi. Cert este ca toti invitatii apreciaza din plin prezenta acestor ursitoare frumoase la o petrecere de botez.

Ce sunt ursitoarele?

Sunt actrite talentate costumate in fiinte mitice, zane care aduc ganduri bune despre bebelusul de abia crestinat.

Conform traditiei  ursitoarele sunt personaje din mitologie, au puteri mari si pot prevesti ce se va intampla cu viitorul omului inca de la naster. Exista un intreg conflict cu final fericit in spectacolul organizat de ursitoarele pentru botez. Trei zane bune se lupta cu ursitoarea cea rea pentru binele copilului si pentru a-i prevesti o sorta buna.

Aceste 3 ursitoare bune sunt:

- Intelepciunea

- Norocul

- Iubirea.

In trecut, stramosii nostri considerau ca aceste ursitoare puteau veghea asupra nasterilor. Erau trei surori bune, fecioare. Ele decid ce soarta va primi fiecare bebelus. De altfel, prezenta ursitoarelor este descrisa in multe povesti si basme populare, ceea ce arata credinta stramosilor nostri in ele.

Tot traditia spune ca noaptea, usa trebuie lasata deschisa pentru ca ursitoarele sa poata intra si sa prevesteasca binele pruncului. Exista multe mituri legate de ursitoare, iar unul din ele spune ca atunci cand ursitoarele apar, membrii familiei trebuie sa doarma pe partea dreapta ca sa-si aduca aminte ce au visat.

Ursitoarele vorbesc despre o sumedenie de calitati care il vor ajuta pe copil sa treaca peste diferite probleme din viata. Traditia spune ca parintii trebuie sa ofere daruri acestor ursitoare pentru ca ele sa fie bune si blande, sa prevesteasca lucruri frumoase pentru copil.

 

Ursitoarele de azi sunt o prezenta colorata si distractiva la un botez. Ele ajuta la setarea unei atmosfere de poveste si ii introduce pe toti cei prezenti la botez intr-o lume magica. Ursitoarele folosesc o costumatie sugestiva pentru ca intreg spectacolul sa fie cat mai complet si atragator.

Ele pun in scena o poveste care dureaza cam jumatate de ora si care este presarata cu versuri atractive, de multe ori personalizate. Pentru ca imbina traditia cu ceea ce se intampla in lumea contemporana, ursitoarele reusesc sa creeze un spectacol complex, plin de magie si distractie.

 

Tine de parinti sau de nasi daca vor alege ursitoare pentru botez in ziua crestinarii unui bebelus.