Ce sunt pungile parodontale și de ce sunt periculoase?

Ce sunt pungile parodontale și de ce sunt periculoase? Ce sunt pungile parodontale și de ce sunt periculoase?

Afecțiunile gingivale prezintă mai multe riscuri pentru sănătatea orală. Unul dintre cele mai mari riscuri ale parodontozei este formarea de pungi parodontale. Dacă nu este tratată, această afecțiune poate duce la probleme grave, precum abcese dureroase, carii și chiar pierderea dinților. Începerea tratamentului la apariția primelor semne ale bolii este cheia pentru închiderea pungilor parodontale și protejarea sănătății dumneavoastră orale. Există multe modalități de a trata parodontoza. Programează o consultație la clinica stomatologică Omnia Dental și află ce tratament ți se potrivește.

Ce sunt pungile parodontale?

Pungile parodontale sunt un semn frecvent al bolii parodontale. Boala parodontală este cauzată de acumularea de placă bacteriană și de tartru de-a lungul marginii gingivale. Pe măsură ce se acumulează o cantitate mare de placă cateriană și tartru, între gingii și dinți se formează spații numite pungi parodontale. Dacă nu sunt tratate, aceste ”buzunare” devin mai largi și mai adânci, permițând plăcii, tartrului și bacteriilor să ajungă la rădăcinile dinților și sa distrugă ligamentele parodontale și osul alveolar ce susțin dintele, acesta căpătând mobilitate.

Dacă prezinți oricare dintre următoarele simptome, este posibil să suferi de parodontoză. În acest caz ar trebui să programezi un control dentar cât mai curând posibil pentru a preveni formarea pungilor parodontale și pentru a-ți proteja sănătatea orală.

Iată câteva dintre semnele și simptomele parodontozei a căror prezență ar trebui să te alarmeze:

De ce sunt periculoase pungile parodontale?

Pungile parodontale pot duce la probleme grave de sănătate orală. Dacă nu sunt tratate la timp, pungile parodontale vor continua să crească și pot duce la pierderea dinților. De asemenea, pot provoca și alte neplăceri, precum:

  • Apariția cariilor dentare. Pungile parodontale permit plăcii, tartrului și bacteriilor să intre în contact cu zonele dinților de sub marginea gingivală, făcând aceste zone vulnerabile la apariția cariilor.
  • Formarea unui abces. Abcesele gingivale, care sunt infecții dureroase, cu conținut purulent, se pot dezvolta în jurul rădăcinilor unui dinte și pot trece prin gingii ca urmare a pungilor parodontale netratate.
  • Rezorbție osoasă. Pierderea de os poate apărea pe măsură ce pungile se extind. Acest lucru slăbește aderența gingiei și a osului maxilar la dinții afectați, ducând la mobilitate dentară și chiar la pierderea dinților.
  • Pierderea unui dinte. Pungile parodontale pot cauza în timp pierderea dinților afectați.

Tratamentul pungilor parodontale

Tratarea parodontozei este importantă pentru a vă proteja sănătatea bucală. Tipul de tratament utilizat va depinde de stadiul bolii. Tratamentul parodontozei și a pungilor parodontale poate include:

  • Detartraj cu ultrasunete 
  • Air-flow supra și subgingival
  • Sterilizarea cu laser a pungilor parodontale 
  • Spălături cu diverse soluții antiseptice 
  • Aplicare de geluri cu efect antiseptic sau dezinfectant în pungile parodontale
  • Injecții cu plasmă pentru regenerarea gingivală
  • Aplicare de Straumann Emdogain pentru a stimula refacerea osoasă etc.

Dacă bănuiești că suferi de parodontoză, este important să soliciți tratament imediat. Programează cât mai rapid o consultație la o clinică stomatologică din București.