Cand suntem singuri avem impresia ca atunci cand o sa cunoastem omul potrivit o sa avem o poveste de vis. Decupam momentele grele pe care le are orice relatie si ne focusam doar pe lucrurile frumoase: dimineti perfecte, petreceri de vis, vacante-n doi in care totul se sincronizeaza perfect in univers, intelgere deplina, iubire ca-n filme si sex fantastic.
Odata ajunsi intr-o relatie ne confruntam cu realitatea. Nu toate diminetile-n doi sunt perfecte, ba de multe ori ne gasim pe alt film decat al omului de langa, nu toate vacantele ies cum ni le imaginam si nici iubirea nu se conformeaza cerintelor si pretentiilor noastre.
Hm, ne trezim ca ce ne-am imaginat si povestea la care am tot tanjit nu prea au legatura cu ce se intampla in realitate. Si atunci ne panicam, ne gandim ca ne-am inselat in privinta celuilalt si ca ne e mai bine singuri.
Exista niste mici ”reguli” pe care le putem urma pentru a evita momentul crucial. 123matrimoniale.ro iti spune ce sa incercam sa nu facem atunci cand suntem intr-o relatie cu cineva:
Sa credem ca le stim pe toate cel mai bineNu stiu cui ii place genul ala de om, care le stie si le-a trait pe toate. Chiar daca avem impresia ca stim ce si cum e mai bine pentru celalalt, de cele mai multe ori e bine sa-l lasam pe el sa afle. Se spune ca nu e indicat sa intervenim in procesul de dezvoltare al oamenilor, tocmai pentru ca nu am fost niciodata in papucii lor si nu stim care este adevarul. Si cum ne-ar conveni noua sa vina cineva sa ne spuna cum sa ne traim viata? Nu prea ne-ar face placere ca omul de langa noi sa ne dicteze si sa ne invete cum e mai bine, nu?
Sa comparam mereu cu fostele relatii
Se intampla s-o facem involuntar. Se intampla sa ne treaca prin gand. Se intampla sa avem impresia ca celelalte relatii au fost mai bune, desi daca erau am fi ramas acolo. E un gest aproape firesc de a compara prezentul cu trecutul, desi este gresit pentru ca pune presiune si aduce umbre noii relatii. Dar chiar daca se intampla asta, este indicat sa nu verbalizam, chiar daca este in avantajul iubirii prezente. Corect pentru noi, fosta si actuala relatie este sa fim cat mai prezenti si sa tratam situatiile prin filtrele de acum si nu de atunci.
Sa punem presiune si sa avem asteptari
Avem senzatia ca celalalt este dator cu anumite favoruri, de exemplu sa se duca in locul x si sa ne cumpere ceva sau sa intuiasca ce avem noi nevoie, sa se duca si sa ia, ca mai apoi sa ne surprinda. Nu este asa. Oamenii in relatie sunt interconectati, dar independenti. Ajungem sa punem presiune pe celalalt, sa ne legam de el si sa dezvoltam dependente si asteptari care nu fac decat sa ne frustreze. E greu sa nu avem asteptari, asa este. Pe de alta parte, atata timp cat devenim constienti ca ne fac rau, ne putem opri la timp. Stim ca daca bagam degetul in priza, ne elctrocutam. N-o facem. Asa e si cu asteptarile, cu cat avem mai multe, cu atat ne ardem mai rau la final.
Sa oferim solutii, atunci cand celalalt are nevoie de cineva care sa-l asculte
Se leaga putin cu prima ”regula”. Fiind in afara unei situatii avem senzatia ca suntem obiectivi si ca vedem mai presus, astfel incepem sa-l sfatuim pe celalalt cum e mai bine. De multe ori ceilalti au nevoie doar sa fie ascultati, iar daca cer un sfat, abia atunci sa-l dam. Solutii pentru vietile celorlalti avem cu totii
Sa jignim
Am stabilit ca-n realitate o relatie nu e numai cantec si voie buna, adica sunt si zilele proaste cand celalalt efectiv ne scoate din sarite, cand nu suntetem deloc pe aceeasi frecventa si parca orice am spune nu face decat sa creeze scantei (si nu din alea bune). Ne enervam pentru ca traim cu stres, suntem agitati si avem probleme. Ne enervam pe celalalt, pe job, pe viata, pe noi insine… si la furie avem tendinta sa spunem vrute si nevrute, dar mai ales nevrute si sa ne descarcam furia pe celalalt. De cele mai multe ori atingem punctele sensibile pe care le cunostem foarte bine, ajungand sa-l jignim pe omul de langa noi. Ei bine, furia trebuie si ea tratata. Am scris aici cum.