Ce ochelari de soare ne protejeaza ochii de razele UV, conform specialistilor

  • Sâmbătă, 1 Octombrie 2022
  • Diverse

Lentilele ochelarilor de soare nu ne protejeaza doar pentru ca sunt intunecate. Asta este ceea ce trebuie sa stiti inainte de a cumpara o pereche de ochelari de soare.

Razele ultraviolete, desi sunt benefice pentru sanatate in masura lor justa, in doze mari, constituie una dintre cele mai nocive radiatii pentru fiinta umana. Atunci cand ochii nostri sunt expusi la niveluri ridicate de radiatii UV, avem nevoie de o protectie adecvata pentru a preveni posibilele afectiuni oculare, cum ar fi conjunctivita, keratita sau chiar cataracta.

Cu toate acestea, trebuie sa tinem cont de faptul ca, pentru simplul fapt ca ochelarii de soare au lentile colorate, acest lucru nu ne protejeaza de radiatia solara, dupa cum a subliniat Consiliul General al Colegiilor Opticieni-Optometristi (CGCOO). „O lentila intunecata fara filtru dilata pupila, facand loc unei cantitati mai mari de radiatii UV si poate provoca leziuni structurilor oculare la fel de importante ca retina”, spun specialistii. In plus, utilizarea lentilelor de calitate slaba poate provoca ameteli, dubla viziune, dureri de cap si leziuni oculare”, adauga ei.

Din toate aceste motive, specialistii va sfatuiesc sa cautati ochelari de soare omologati la centrele autorizate, unde puteti lua in considerare sfaturile celor mai buni profesionisti.

Ce sa cautati atunci cand cumparati o pereche de ochelari de soare?Tipul de lentila

Exista trei tipuri de lentile de baza pentru ochelari de soare:

·         Fotocromatice sunt cele mai potrivite pentru intensitatea luminii ambientale si a radiatiilor UV, deoarece acestea se intuneca in prezenta luminii naturale si se lumineaza in intuneric.

·         Polarizate sunt recomandate pentru practicarea sporturilor in aer liber, deoarece permit trecerea razelor verticale, utile pentru vizibilitate, si blocarea celor oblice care sunt cele care produc lumina stralucitoare. Acest lucru face posibila filtrarea luminii reflectate pe suprafete plane, cum ar fi apa, asfalt, vopsea auto, zapada sau nisip, imbunatatirea calitatii vederii, perceperea culorilor si definirea formelor. Din toate aceste motive, acestea sunt, de asemenea, deosebit de utile atunci cand conduceti.

·         Reflectate, reflecta o parte din lumina, dar protejeaza ochii de excesul de stralucire a luminii directe si de reflexiile care apar pe suprafete cum ar fi apa, nisipul, zapada sau asfaltul. Utilizarea lor este recomandata in sporturile de apa si in timpul iernii, precum si in medii orbitoare sau lumina foarte puternica.

Certificatul CE de fabricatie

Cand mergeti sa cumparati ochelari de soare, asigurati-va ca au marca CE cu numele producatorului si referintele modelului