Ce inseamna sa fii Freelancer in Romania

  • Marţi, 26 Mai 2020
  • Afaceri
  • Publicat de
Freelancer Freelancer

Freelancing-ul poate fi o oportunitate buna de a castiga bani, in special pentru cei care calatoresc sau care decid sa se stabileasca intr-o tara straina. Romania nu face nicio diferenta. Vom raspunde intrebarilor: ce inseamna mai exacta sa fii freelancer si care sunt reglementarile fiscale pentru aceste activitati, aplicabile pe teritoriul Romaniei.

Ocuparea fortei de munca este din ce in ce mai frecventa in zilele noastre, iar dezvoltarea masiva a tehnologiei le permite oamenilor sa faca multe dintre lucrarile care necesita prezenta la birou sau care nu existau nici acum 10 sau 15 ani.

Munca ca freelancer in Romania poate fi o modalitate de a castiga bani la fel de bine ca orice alt loc de munca. Unii chiar spun ca veniturile lunare sunt mai bune decat un loc de munca traditional. Site-urile dedicate acestui tip de activitate sunt pline de reclame de locuri de munca, iar beneficiile sunt multiple.

Fiind propriul lor sef si un echilibru mai bun intre viata si munca este in topul listei pentru freelanceri. Deoarece locurile de munca independent sunt in general creative, acestea implica programe create de sine, in functie de timpul sau inspiratia freelancerului.

Lucrul ca freelancer ofera posibilitatea de a controla castigurile lunare, intr-o anumita masura, pe baza deciziei de a lucra mai mult sau mai putine ore intr-o anumita luna. In plus, autoritatile din Romania ofera, de obicei, unele stimulente fiscale pentru lucratorii independenti.

Pe pagina calcul salarii 2020 veti putea calcula salariu net/brut si genera fluturasul de salariu cu toate contributiile la stat pentru o norma intreaba de munca (167 de ore pe luna). Aceasta aplicatie te ajuta sa intelegi termenii de baza, evolutia salariului in Romania si salariul minim brut.

Regulamentul fiscal independent in Romania

Legislatia romana nu are o categorie separata pentru contribuabilii numiti freelanceri sau angajati independenti, prin urmare, nivelul contributiilor sociale si fiscale este acelasi. Freelancerii trebuie sa completeze aceleasi declaratie fiscala ca toti ceilalti. In functie de activitatea lor, munca poate fi reglementata prin mai multe tipuri de contracte.

Deoarece Romania este o tara membra a UE, cetatenii din alte state membre au mult mai putine reguli de respectat in Romania atunci cand doresc sa lucreze, deoarece nu au nevoie de viza, pasaport pentru a intra in tara si nici permis de munca.

Activitatea de munca independenta (freelancing) poate fi reglementata legal fie printr-un contract de persoana fizica autorizata (PFA - Persoana Fizica Autorizata), fie printr-un contract de copyright, pentru activitati creative. Aceste doua tipuri de contracte sunt cele mai frecvente pentru cei care doresc sa lucreze in Romania.

Pentru a infiinta un PFA, mai intai trebuie inregistrat fiscal in Romania, precum si dovedirea proprietatii sau a inchirierii sediului profesional. Majoritatea strainilor din Romania care aleg sa deschida un PFA au si resedinta romana si un act local de identitate. Pentru instalare, autoritatile necesita, de asemenea, dovada expertizei profesionale in domeniile in care ar functiona PFA-ul, iar documentele furnizate ar trebui sa fie recunoscute de Ministerul Educatiei din Romania.

In timp ce detineti un PFA, puteti angaja chiar si trei persoane. Intrucat procesul de inregistrare poate fi destul de birocratic in Romania, multi aleg sa il organizeze cu ajutorul unei firme de avocatura sau al unui contabil.

Versiunea contractului de copyright este mult mai usoara pentru multi, daca acopera domeniul de activitate. Aceasta presupune doar semnarea unui contract cu o companie si ca profesionistul independent sa se inregistreze la autoritatea fiscala si sa declare venituri, prin urmare sa plateasca impozite pe acestea.

Legislatia privind impozitarea acestor doua tipuri de contracte a fost modificata la inceputul acestui an si este inca ambigua chiar si pentru rezidentii romani, prin urmare, se recomanda cu tarie sa se documenteze bine inainte de semnarea acestuia, fie la autoritatea financiara (ANAF), fie la angajator care va recomanda cea mai buna optiune intre cele doua parti.