Ce inseamna Oxiluroza

Frecventa la copil si contagioasa, oxiuroza este o afectiune parazitara responasabila de mancarime in zona anusului. Ca sa evitam infestarile repetate, masurile igienice trebuie asocIate cu tratamentul medicamentos.

Chei pentru intelegere

Oxiurii sunt viermi albi minusculi si filiformi cu lungimea de aproximativ un centimetru. Traiesc in intestine si migreaza spre exteriorul anusului unde femelele isi depun ouale, ceea ce duce, in general, la o mancarime in zona anusului, dar si a vaginului si a vulvei la fetite. Uneori, viermii adulti pot fi reperati cu ochiul liber, dar diagnosticul este dat in laborator dupa detectarea oualelor gratie aplicarii unui test adeziv de jur imprejurul zonei anale.

Copilul infestat isi contamineaza foarte usor anturajul prin contactul cu degetele murdare. In plus, e de ajuns sa atingi hainele si cearsaful, ca sa contractezi parazitoza. Intr-adevar, ouale de oxiuri pot supravietui in afara corpului uman.

Cum trebuie sa actionam

Tratamentul medicamentos este in general administrat copilului o singura data si reinnoit dupa doua-trei saptamani. Medicul va va sfatui sa tratati toata familia. Paralel, vor trebui luate unele masuri pentru a evita o reinfestare. In ziva inceperii tratamentului schimbati cearsafurile si lenjeria intregii familii. Acordati, de asemenea, o atentie deosebita spalarii mainilor inainte de fiecare masa, dupa folosirea toaletei sau dupa primenirea bebelusului. Taiati scurt unghiile copilului si imbracati-I cu o pijama inchisa ca sa il impiedicati sa se scarpine in timpul somnului. In sfarsit, aveti grija ca fiecare membru al familiei sa foloseasca lenjerie de toaleta diferita.