Ce factori streseaza pisica si cum ii combati

 

La fel ca si oamenii, animalele sunt predispuse deseori la o serie de factori stresanti care le poate afecta integritatea si starea de spirit, dar si sanatatea. Efectul nociv de altfel este si cunoscut printre oameni. Iar stresul poate aparea la o serie vasta de animale, nu doar la pisici.

Astfel, daca esti novice in cresterea unui animalut sau ai adoptat de curand o pisica si observi schimbari bruste in comportamentul acesteia, nu ar strica sa-ti pui un semn de intrebare si sa incerci sa descoperi daca nu cumva stresul e factorul determinant. Stresul poate duce la caderea exesiva a parului, la agresivitate, teama sau stare de agitatie.

Iata ce lucruri pot stresa pisica si cum rezolvi aceasta problema comportamentala.

 

  

1. Nisipul

Desi in cazul celor care locuiesc la apartament, toaletarea pisicii si existenta unui nisip este un lucru perfect normal si sigur, deseori poate deveni si un motiv de stres pentru pisica care refuza sa-si faca nevoile precum in mod obisnuit. Pisica poate refuza “vizita” la nisip deoarece nisipul e murdar sau din cauza faptului ca ai schimbat nisipul cu un alt tip. Odata ce pisica s-a invatat cu un anumit tip de nisip, utilizarea unui alt tip s-ar putea sa-I ofere o stare de nesiguranta, motiv pentru care ea ar putea sa refuze sa-l frecventeze. Totodata e recomandat ca dupa fiecare “nevoie”, mai ales daca folositi un nisip clasic, sa curatati toaleta pisicii.

 

2. Mancarea

Mancarea poate fi de asemenea un lucru care streseaza pisica, mai ales daca aceasta a fost invatata cu diversificare sau daca mancarea contine o serie de ingrediente si/sau alergeni. Daca aceasta reactioneaza diferit sau refuza sa manance mancarea, aceasta e probabil si cauza. Ar trebui sa incercati noi sortimente sau arome in aceeasi formula sau intr-una diferita, fie sa inlocuiti mancarea cu un specific mai prietenos din punct de vedere al ingredientelor.

 

3. “Persoane” noi

Unele pisici sunt foarte prietenoase, in timp ce altele nu se adapteaza intocmai usor atunci cand vine un nou membru in familie. Ar trebui sa-I dati timp pisicii sa se obisnuiasca si totodata nu uitati sa-I oferiti aceeasi atentie dedicata pentru a se resimti in siguranta.