Ce este un spermatozoid?

Fabricarea spermatozoizilor

Functia principala a organelor genitale este fabricarea celulelor – gametii – care vor permite procrearea prin unirea cu un gamet de sex opus. La barbat, acesti gameti se numesc spermatozoizi si sunt produsi in testicole.

Ce este un spermatozoid?

Un spermatozoid este o celula foarte mica si capabila sa se deplaseze. El are sarcina sa transporte jumatate din informatiile genetice paterne, necesare „fabricarii” unei noi fiinte omenesti. El transporta aceste informatii pana la ovulul mamei, care contine cealalta jumatate a informatiilor genetice. Spermatozoidul este format din trei parti: capul, formatiunea intermediara si coada. Corpul contine acrozomul: acesta este o rezerva de enzime care permit perforarea peretelui ovulului. Corpul mai cuprinde si nucleul care cuprinde informatiile genetice. Formatiunea intermediara contine rezervele de energie necesare deplasarii. Coada sau filamentul este partea care onduleaza permitandu-i spermatozoidului sa „inoate”.

Testicolele care muncesc neincetat

Testicolele sunt niste adevarate uzine in miniatura. Ele produc in continuu spermatozoizii, de la pubertate pana la sfarsitul vieti. Fiecare testicol este format din 200-300 de „buzunarele” – lobulii testiculari. Fiecare lobul contine 1-4 canale micute, inchise la un capat si care sunt tuburile seminifere. In aceste tuburi sunt fabricati spermatozoizii. La periferia acestor tuburi, unele celule -spermatogoniile- se divid in mod continuu. Una dintre aceste celule se poate divide dupa o alta metoda in scopul de a produce patru spermatozoizi. Spermatozoizii maturi sunt stocati in epididim.

Inainte de marea „calatorie”

Dupa ce au trecut prin epidim, spermatozoizii sunt stocati in tubul seminal unde asteapta sa fie expulzati in timpul ejacularii spermei. Sperma contine 20% spermatozoizi si 80% lichid produs de veziculele seminale si prostata. Volumul spermei ejaculate este de 3-4 mililitri si contine aproximativ 100 de milioane de spermatozoizi pe mililitru.