Ce este tencuiala decorativă? Sfaturi de folosire

  • Marţi, 20 Decembrie 2022
  • Afaceri
  • Publicat de
tencuiala-decorativa-duraziv tencuiala-decorativa-duraziv

Tencuiala decorativă este mai mult decât stratul final, exterior, care se aplică pereților unei case. Atunci când este aleasă și folosită corespunzător, ea poate transforma orice locuință într-una cu adevărat deosebită.

Acest tip de tencuială decorativă de exterior are atât rol estetic (îi conferă locuinței tale culoare și o poziționează într-un anumit stil), cât și rol de protecție (protejează cu precădere împotriva diverselor intemperii și capricii meteo).

În cele ce urmează te invităm să aflăm împreună cum poți folosi tencuiala decorativă, dar și câteva lucruri generale, care te pot ajuta să îți faci o idee mai clară atunci când mergi la cumpărături.

Tencuiala decorativă de exterior: tipuri și sfaturi pentru alegerea ei

Tencuiala decorativă este de mai multe tipuri:

In funcție de compoziția chimică și de proprietățile pe care i le conferă compoziția chimică;

In funcție de granulație.

Alegerea tencuielii în funcție de compoziția chimică

În ceea ce privește compoziția chimică, trebuie să urmărești întotdeauna două aspecte esențiale:

Permeabilitatea la vapori, adică modul în care tencuiala lasă casa să „respire”;

Gradul de protecție oferit, adică gradul în care tencuiala decorativă blochează pătrunderea apei de ploaie.

Unul dintre cele mai cele mai populare tipuri este tencuiala acrilică, considerată a fi foarte potrivită pentru orice locuință deoarece permite trecerea vaporilor de apă dintre interior spre exterior.

În comerț vei mai găsi și tencuială decorativă silicatică, un sortiment care este considerat a fi foarte rezistent la murdărie și umezeală, atribute care o fac foarte potrivită pentru utilizarea în zonele cu climă umedă, ploioasă.

De asemenea, mai poți opta și pentru tencuială decorativă mozaicată. Acest sortiment este foarte rezistent, prin urmare este indicat pentru finisarea și protejarea zonelor destinate uzurii prelungite. În plus, este un sortiment foarte versatil, putând fi utilizat inclusiv pentru protejarea gardurilor sau a soclurilor fațadelor.

Alegerea tencuielii în funcție de granulație

În funcție de granulație, poți alege tencuială:

Cu aspect neted: aici vorbim despre o granulație fină, care te poate ajuta să creezi un efect vizual modern;

Cu aspect uniform: acest tip de tencuială are un grad de granulație mai mare, care îi dă peretelui un aspect natural sau brut, în funcție de preferințe și de designul general pentru care ai optat;

Cu aspect striat: acest sortiment creează impresia de striații și poate fi folosit cu succes pentru locuințe care suportă un design mai creativ.

Aplicare tencuială decorativă: câteva sfaturi utile

Dacă vorbim de aplicarea tencuielii decorative sau chiar de o vopsea decorativă, este bine ca înainte să te apuci de treabă să știi foarte bine cum o poți folosi corect.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să o folosești ca la carte:

Înainte să aplici tencuiala este recomandat să folosești o amorsă. De asemenea, dacă tencuiala urmează să fie aplicată după montarea unui termosistem, atunci amorsa trebuie realizată, în general, la o săptămână după ultima masă de șpaclu.

Specialiștii recomandă ca laturile locuinței să fie tencuite fără a face niciun fel de pauză. Dacă acest lucru nu se întâmplă, atunci vei constata că la îmbinarea dintre două straturi aplicate în momente diferite va apărea o diferență foarte mare de culoare. Cu alte cuvinte, efectul estetic nu va fi nici pe departe cel scontat.

Același lucru este valabil și pentru plasarea comenzii: înainte să faci o comandă asigură-te că ai evaluat foarte bine cantitatea de care ai nevoie. Nuanțele pot fi ușor diferite, chiar dacă fac parte din aceeași gamă, prin urmare este mereu bine să cumperi toată cantitatea de care ai nevoie.

De asemenea, dacă ai ales o tencuială decorativă colorată, atunci asigură-te ca și amorsa să fie în aceeași culoare, altfel vor exista diferențe la nivelul granulației.

Nu forța procesul de uscare. Tencuiala trebuie să se usuce în propriul ritm, lent și neforțat.

Este ideal să o aplici dimineața sau seara sau în intervale orare în care soarele nu este orientat spre fațada casei tale. În acest fel tencuiala nu se va fisura.

Acum că ai învățat cum poți folosi corect tencuiala decorativă și care sunt criteriile în funcție de care trebuie să faci alegerea finală, nu îți mai rămâne de făcut decât să iei la pas internetul, să alegi cea mai bună variantă pentru locuința ta și să plasezi comanda. Succes!